Cetirizina

           

Cetirizinum R06A E07

Specialitati: Zyrtec.

Proprietati

Antagonist selectiv al receptorilor H1-histaminergici fara efecte anticolinergice sau antiserotoninergice semnificative. Inhiba faza incipienta, "histaminodependenta" si cea "tarzie" sau celulara a reactiei alergice, reducand migratia eozinofilelor si inhiband eliminarea mediatorilor reactiei alergice intarziate. Micsoreaza hiperreactivitatea bronhiilor, nu depaseste bariera hemato-encefalica, nu se metabolizezaza in ficat. In dozele terapeutice nu provoaca sedatie sau somnolenta.

Indicatii

Rinita alergica sezoniera si perena (cronica), conjunctivita alergica, utricaria idiopatica cronica, edemul Quinke, dermatozele asociate cu prurit.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, sarcina.

Posologie

Adulti si copii peste 12 ani cate 10 mg (1 comprimat sau 20 picaturi) o data pe zi. Copii 2-6 ani cate 5 mg (10 picaturi) o data pe zi sau cate 5 picaturi dimineata si seara, 6-12 ani cate 10 mg (1 comprimat sau 20 picaturi) o data pe zi sau cate 1/2 comprimat (10 picaturi) de 2 ori pe zi (dimineata si seara). Pacientilor cu insuficienta renala doza li se reduce de 2 ori.

Supradozare

Somnolenta. Terapie simptomatica. In intoxicatia severa se recomanda masurile de rigoare (voma sau spalatura gastrica, carbune medicinal s.a.)

Efecte adverse

Xerostomie, discomfort gastro-intestinal, somnolenta usoara si tranzitorie, excitatie, cefalee, vertij. Foarte rar reactii alergice.

Interactiuni

Nu se cunosc.

Precautii

In perioada tratamentului alaptarea trebuie intrerupta. Cu toate ca cetirizina nu influenteaza functiile psihice superioare, totusi nu se recomanda in timpul conducerii vehiculelor sau lucrului care solicita atentie si reactii rapide. Cetirizina in dozele obisnuite nu influenteaza efectele alcoolului insa se recomanda precautie.

Zyrtec (UCB, Belgia). Comprimate filmate secabile 10 mg N 7. Solutie buvabila 10 mg/ml in flacoane a 10 si 20 ml.

Letizen (KRKA, Slovenia). Comprimate filmate 10 mg N 10 si N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!