Cerivastatin

           

Cerivastatinum C10A A

Specialitati: Lipobay.

Proprietati

Inhibitor de Hidroxi-Metil-Glutaril Coenzima A reductaza (HMG-CoA reductaza). Retine transformarea HMG-CoA in mevalonat la inceputul sintezei colesterolului in ficat. Ca urmare, creste numarul receptorilor pentru LDL si intensitatea catabolismului LDL-colesterolului si reduce sinteza LDL. Scade concentratia lipoproteinelor de joasa (LDL) si foarte joasa (VLDL) densitate si a trigliceridelor. Efectul cerivastatinei apare primele 2 saptamani de tratament, iar cel maxim peste 4 saptamani si se mentine pe parcursul curei.

Indicatii

Hipercolesterolemia primara (tipurile IIA+IIB); tratamentul hipercolesterolemiei la pacientii la care dieta ramane fara efect.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, afectiunile hepatice sau cresterea inexplicabila de lunga durata a transaminazelor in ser. Sarcina, lactatia, pacientele care primesc contraceptive orale.

Posologie

Adulti, initiala 1 comprimat seara la cina sau inainte de culcare. In functie de efect doza poate fi marita gradual cu 0,1 mg la fiecare 4 saptamani pana la doza maxima de 0,3 mg o data pe zi. In privinta copiilor lipsesc datele clinice.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu se cunosc. Cerivastatinul nu are antidot. In caz de intoxicatie se recomanda terapie suportiva.

Efecte adverse

Cefalee, rinita, sinusita, tuse, sindrom gripal, artralgii, dureri spinale si abdominale, mialgii, insomnie.

Interactiuni

Colestiramina si alti sechestranti ai acizilor biliari cresc efectul cerivastatinei, insa cu conditia ca cerivastatina este ingerata peste cel putin o ora dupa ele, deoarece poate fi adsorbita.

Precautii

Insuficienta renala cu clearance-ul sub 30 ml/min (se impune monitorizarea concentratiei plasmatice a cerivastatinului). Tratamentul concomitent cu acid nicotinic, fibrati sau ciclosporina (nu este studiat clinic).

Lipobay (Bayer, Germania). Comprimate filmate 0,1 mg, 0,2 mg si 0,3 mg.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!