Cerebrolysin

           

(Ebewe Arzneimittel GmbH, Austria). Fiole 10 ml N 5 si Flacoane 20 ml, 30 ml si 50 ml N 5.

Compozitie 215,2 mg concentrat de cerebrolizina, Vehiculum ad 1 ml.

Proprietati

Cerebrolizina este un complex de neuropeptide cu masa moleculara sub 10 000 dalton, obtinute din creier de porc. Neuropeptidele cerebrolizinei depasesc usor bariera hemato-encefalica si sunt captate de neuroni in care isi manifesta actiunea metabolica, neurotrofica, neuroprotectoare si neuromodulatoare. Actiunea metabolica consta in cresterea eficacitatii metabolismului energetic aerob al creierului, stimularea sintezei proteinelor in creierul copiilor si batranilor. Actiunea neurotrofica se traduce prin stimularea diferentierii neuronilor in perioada postnatala, are actiune nootropa, incetineste degenerescenta neuronilor (de ex. in boala Alzheimer). Actiunea neuroprotectoare se exercita prin inhibitia formarii radicalilor liberi si protectia neuronilor de actiunea acidului lactic in lactacidoza, de hipoxie si ischemie sau de actiunea aminoacizilor excitanti (glutamat). Actiunea neuromodulatoare se manifesta prin stimularea capacitatilor cognitive, concentratiei atentiei, imbunatatirea memoriei, activizarea activitatii mintale, formarea emotiilor pozitive.

Indicatii

Patologia cerebrovasculara cronica (encefalopatia discirculatorie), ictusul ischemic (faza acuta si convalescenta), leziunile traumatice ale creierului (trauma encefalica, comotia cerebrala, starea dupa operatiile pe creier), retardarea psihica a copiilor, insuficienta atentiei la copii, sindroamele de dementa de diversa geneza (boala Alzheimer, dementa senila de tip Alzheimer, dementa vasculara si mixta, depresiile endogene rezistente la antidepresive.

Contraindicatii

Insuficienta renala acuta, starea de rau epileptic (status epilepticus).

Posologie

Preparatul se administreaza numai i.m. (1-5 ml) sau in perfuzie i.v. (10-60 ml) timp de 4 saptamani. In starile acute se recomanda in perfuzii i.v. (diluat in 100-250 ml ser fiziologic, timp de 60-90 min) in cura de 10-25 zile. In perioada dupa ictus sau traume 5-10 ml i.v., 20-30 zile. In sindroamele psihoorganice infuzii i.v. cate 5-10 ml/zi, 20-25 si 10-15 zile.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

In cazuri foarte rare e posibila febra, indeosebi in perfuzia i.v. rapida sau hipersensibilitatea deosebita la preparat.

Interactiuni

Creste actiunea antidepresivelor.

Precautii

Diatezele alergice, crizele majore de epilepsie si primul trimestru al sarcinii.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!