Carvedilol

           

Carvedilolum             C07A G07

Specialitati: Coryol.

Proprietati

Carvedilolul blocheaza selectiv alfa-1-adrenoreceptorii si neselectiv beta-adrenreceptorii. Reduce rezistenta vasculara periferica si tensiunea arteriala fara tahicardie reflexa, scade nivelul plasmatic al reninei.

Indicatii

Tratamentul hipertensiunii arteriale si anginei pectorale cronice stabile. Poate fi utilizat aparte sau in combinatie cu tiazide sau diuretice de ansa. In cazurile severe se administreaza intravenos.

Contraindicatii

Astmul bronsic, insuficienta cardiaca, blocul cardiac de gradul II sau III, socul cardiogen, bradicardia severa, hipotensiunea indelungata, hipersensibilitatea la preparat. Hipertensiunea pulmonara, cordul pulmonar, insuficienta hepatica severa. Diabetul zaharat, hipertiroidismul. Sarcina si lactatia.

Posologie

Doza initiala este de 12,5 mg pe zi sau cate 6,25 mg de 2 ori pe zi. Pentru persoanele trecute de 70 ani doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 25 mg.

Efecte adverse

Ameteli, bradicardie, hipotensiune arteriala, tulburari vizuale, greturi, dureri abdominale, trombocitopenie si leucopenie.

Interactiuni

Potenteaza actiunea clonidinei si a hipoglicemiantelor. E ste incompatibil cu alcaloizii de ergot. Rifampicina si alti supresori ai enzimelor hepatice ii reduc inactivarea si-i pot creste si prelungi efectul.

Supradozare

Hipotensiune posturala, bradicardie marcata. Tratament: Pozitie supina pentru ameliorarea circulatiei encefalice, voma indusa sau lavaj gastric. In bradicardie se recomanda atropina sau epinefrina, in insuficienta cardiaca – glicozide cardiace si diuretice, in hipotensiune se va administra un vasopresor, de exemplu norepinefrina, in bronhospasm un beta-2-mimetic inhalator, in convulsii – diazepam. In bradicardie si hipotensiune poate fi util glucagonul (5-10 mg intravenos rapid, apoi in perfuzie intravenoasa 5 mg/ora pana la revenire. Hemodializa sau dializa peritoneala sunt ineficace.

Precautii

Nu se recomanda conducerea vehiculelor sau lucrul care solicita vigilenta, deoarece produce ameteli.

Coryol (KRKA, Slovenia). Comprimate 12,5 mg si 25 mg N 7 si N 28.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!