Carbutamid

           

Carbutamidum A10B B06

Specialitati: Bucarban.

Proprietati

Derivat de sulfoniluree de prima generatie. Stimuleaza eliberarea insulinei de celulele beta ale insulelor Langerhans pancreatice si creste sensibilitatea receptorilor tisulari la insulina.

Indicatii

Diabetul zaharat non-insulinodpendent al adultilor in cazul productiei insulinei endogene.

Contraindicatii

Coma diabetica si starile precomatoase, diabetul insulinodependent al copiilor si adolescentilor, cetoacidoza, sarcina si lactatia, bolile infectioase febrile, insuficienta hepatica sau renala severa, hipersensibilitatea la sulfamide.

Posologie

Se stabilesc in mod individual in dependenta de gradul hiperglicemiei, insa constituie 1/2-3 comprimate pe zi. Mai departe doza se ajusteaza de specialist. Doza maxima este de 4 comprimate.

Supradozare

Simptome initiale de hipoglicemie (senzatie de foame, perspiratie, palpitatii, neliniste, cefalee). Tratament: in cazurile usoare - ingestie de zahar sau glucide usor asimilabile, in cazurile grave solutie de glucoza 40%-40-80 ml i.v., urmata de perfuzie i.v. ulterioara cu solutie de glucoza 5%.

Efecte adverse

Agranulocitoza, reactii alergice, cefalee, constipatie, tulburari gastro-intestinale, hipotiroidism (in doze mari).

Interactiuni

Sulfamidele, salicilatii, fenilbutazonul, anticoagulantele cumarinice, inhibitorii MAO, beta-blocantele, levomicetina, guanetidina cresc riscul hipoglicemiei. Diureticele, corticosteroizii, fenitoina scad efectul carbutamidei.

Precautii

Pe toata perioada tratamentului bolnavul trebuie sa respecte regimul dietetic. Se vor efectua in mod regulat analize ale sangelui si urinei. Folosirea bauturilor alcoolice este nedorita.

Bucarban (Chinoin, Ungaria). Comprimate 500 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!