Carboplatin

           

Carboplatinum L01X A02

Specialitati: Carboplatin-Ebewe, Paraplatin.

Proprietati

Actiunea citostatica se explica prin formarea de legaturi transversale ("platinizare") intre catenele ADN, inhibitia sintezei acizilor nucleici si a proteinelor celulare. Are efecte mutagene si teratogene, potential cancerigene. Este inrudit cu cisplatinul.

Indicatii

Cacinomul pulmonar, ovarian, testicular, al capului si gatului, seminomul.

Contraindicatii

Sangerarile, mielodepresia, infectiile de orice provenienta, in special virale (Herpes zoster, varicela), afectiunile auditive, insuficienta renala, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Se administreaza numai prin perfuzie i.v. (15-60 min). Concentratul se diluiaza cu solutie salina isotona sau solutie 5% glucoza pana la concentratia 0,5-1 mg/ml)) 400 mg/m2 i.v. in functia renala normala, 250 mg/m2 daca clearance-ul creatininei scazut la 41-59 ml/min si 200 mg/m2 la 16-40 ml/min. Se administreaza o data pe luna; 2) 100 mg/m2 zilnic in cura de 5 zile care poate fi repetata la fiecare 4-5 saptamani; 3) 150 mg/m2 o data pe saptamana timp de 4 saptamani, apoi intrerupere de 6 saptamani. Dupa radioterapie sau chimioterapie cu preparate mielosupresive si pentru pacientii aflati in stare grava se recomanda doza de 300-320 mg/m2. Pentru varstnici si pacienti cu afectiuni renale doza se reduce cu 20-25%. Spre deosebire de cisplatin, tratamentul cu carboplatin nu necesita hiperhidratare.

Supradozare

Insuficienta renala si hepatica, hipoacuzie sau surditate, oculotoxicitate, inclusiv detasarea retinei, mielosupresie severa, greata si voma incoercibila si/sau nevrite. In unele cazuri poate surveni moartea. Antidot nu exista. Tratament suportiv. Hemodializa este ineficienta.

Efecte adverse

Anemie, neutropenie, trombocitopenie, leucopenie, greata si voma de diversa intensitate, la 1/3 din bolnavi severe peste 6-12 ore dupa administrare, persista 24 ore. Greata si voma pot fi combatute cu preparate antiemetice antiserotoninice (Ondansetron, Tropisetron). Diaree sau constipatie, anorexie. Neuropatii periferice, ototoxicitate, nefrotoxicitate, stomatita, caderea parului. Dureri in locul administrarii. Reactii alergice.

Interactiuni

Preparatele mielotoxice, nefrotoxice sau ototoxice cresc toxicitatea carboplatinului si administrarea lor concomitenta este nedorita. Vaccinurile nu dau efectul scontat in toata perioada tratamentului.

Precautii

Se recomanda monitorizarea functiilor hepatice, renale si starea electrolitilor serici (sodiu, potasiu, calciu si magneziu). Carboplatinul intra in reactie cu aluminiul (precipitat negru). Folosirea instrumentelor care contin acest metal pentru injectarea preparatelor de platina este interzisa.

Carboplatin-Ebewe (Ebewe, Austria). Concentrat pentru perfuzii 50 mg/5 ml, 150 mg/15 ml si 450 mg/45 ml in flacoane N 1.

Paraplatin (Bristol Myers Squibb, SUA). Pulbere parenterala 50 mg, 150 mg si 450 mg in flacoane N 1. Solutie perfuzabila 50 mg/5 ml, 150 mg/15 ml si 450 mg/45 ml in flacoane N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!