Carbonat de calciu

           

Calcii carbonas A02A C01

Specialitati: Antacid, Chewable Antacid Tablets.

Proprietati

Carbonatul de calciu neutralizeaza acidul clorhidric al sucului gastric fara a alcaliniza continutul stomacului. Clorura de calciu formata se absoarbe in intestin si poate provoca, in tratamentul indelungat sau in doze mari, alcaloza sistemica. Calciul este un element necesar pentru formarea tesutului osos, procesul de coagulare a sangelui, activitatea cardiaca si transmisiunea impulsului nervos.

Indicatii

Pirozisul si discomfortul epigastric. Profilaxia osteoporozei, inclusiv in artrite, cancerul mamar, la varstnici. Profilaxia si tratamentul rahitismului si cariei dentare la copii.

Contraindicatii

Hipercalciemia, hipofosfatemia, abdomenul acut, insuficienta renala severa, trombozele, ateroscleroza severa. Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Ca antiacid 500 mg-1 g. Pentru profilaxia osteoporozei 600 mg-1,2 g/zi. Pentru profilaxia si tratamentul rahitismului si a cariei la copii 300-600 mg/zi.

Supradozare

Dozele mari sau consumul concomitent de lapte (contine mult calciu) pot conduce la sindromul Burnett.

Efecte adverse

Alacaloza sistemica (in tratamentul de durata).

Interactiuni

In cazul administrarii concomitente a indometacinei, salicilatilor, clorpromazinei, fenitoinei, H2-antihistaminicelor, beta-blocantelor, diflunisalului, isoniazidei sau fosfatilor preparatul se va administra cu 2 ore pana la sau cu 2 ore dupa ele. Creste efectul levodopei, meperidinei, pseudoefedrinei, salicilatilor.

Precautii

In tratamentul de durata se recomanda controlul sistematic al calciemiei si functiei renale. Preparatele destinate tratamentului osteoporozei, rahitismului si cariei nu trebuiesc utilizate in calitate de antiacid.

Antacid (Eurofarmaco, Moldova-Romania). Comprimate 500 mg N 20 in flacoane.

Chewable antacid tablets (Europharm Tishcon SUA, Romania). Comprimate masticabile 500 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!