Cancer bronho-pulmonar

           

Cancerul bronho-pulmonar

Mai este numit si carcinom bronsic.

Definitie

Cancerul reprezinta o tumora maligna constituita prin proliferarea anarhica a unor celule anormale, care invadeaza celulele vecine si care are tendintp sa produca la distanta tumori secundare (metastaze).

Carcinomul reprezinta orice tumora maligna care si are originea ntr-un tesut epitelial.

Generalitati

 • Prevalenta: 70/100,000 populatie n SUA.
 • Vrsta predominanta: 50-70 ani (vrful frecventei se situeaza ntre 55 - 65 ani).
 • Sexul predominant: Barbati > Femei, dar incidenta creste mai repede la femei.

Aproximativ 20 % din totalitatea tumorilorsi peste 90 % din totalitatea tumorilor bronho-pulmonare sunt reprezentate de carcinomul bronsic.

Etiopatogenie

Cauza precisa a cancerului bronho-pulmonar nu este cunoscuta, dar sunt cunoscuti factorii de risc, initiatori sau promotori ai proliferarii tumorale: fumatul, contaminanti aerieni (poluarea atmosferei cu gaze de esapament; factori profesionali: pulberile minereurilor radioactive, pulberile de cromati, fier, nichel, asbest etc.), factori individuali (riscul carcinogen si evolutia cancerului pot fi influentate de factori genetici, endocrini, metabolici, imuni).

Alti factori de risc: vrsta > 40 ani, sexul masculin, radioactivitatea. Inflamatia cronica predispune la carcinom alveolar.

 

Histologic sunt 4 tipuri principale:

 1. carcinomul epidermoid (scuamos), cel mai frecvent ntlnit (aproximativ 40 % din cazuri), este cancerul tipic al fumatorului, cu incidenta maxima la vrsta de 50 - 60 ani, lezeaza aproape excluziv bronhiile mari, se extinde direct sau metastazeaza prin ganglionii limfatici, evolueaza relativ lent si metastazeaza mai tardiv, avnd un prognostic ceva mai bun;
 2. adenocarcinomul (cancer glandular), ntlnit cu frecventa mai mica (aproximativ 20 - 25 % din cazuri), afecteaza barbatii si femeile n proportie egala, se localizeaza uzual periferic, mai putin este legat de tabagism, de regula se raspndeste pe cale sanguina;
 3. cu celule mari (anaplastic), se ntlneste relativ mai rar, de regula se raspndeste pe cale sanguina, are o simptomatologie foarte variata si pronostic sever;
 4. cu celule mici, evolueaza repede (are un timp de dublare foarte scurt, sub 20 zile) si metastazeaza precoci, pe cale sanguina, avnd un prognostic foarte sever (supravietuire, fara tratament, de 3 - 6 luni), incidenta maxima se situeaza la vrsta de 40 - 50 ani.

Tablou clinic

Manifestarile clinice depind de localizarea si tipul de extindere a tumorii. Majoritatea tumorilor primitive cresc endobronsic ntr-o regiune ce, n majoritatea cazurilor (aproximativ 70 %), nu se ndeparteaza mai mult de 5 cm de bifurcatia traheii. Clinic se manifesta prin: tuse putin productiva, cu caracter persistent, rebel, iritativ; hemoptizie de orice severitate, dar la debut de regula sub forma de striuri sanguinolente pe fondul unei expectoratii mucoase sau muco-purulente; dispnee, raluri sibilante, frecvent monofonice, weezing, stridor - simptome tardive de stenoza a traheii sau a unei bronhii principale. Stenozarea bronhiei de catre tumoare poate cauza atelectazia unui segment sau lob pulmonar sau infectarea teritoriului pulmonar subiacent tumorii cu dezvoltarea pneumoniei (recurente sau care raspunde greu la tratament).

Cresterea periferica a tumorii primitive poate produce durere toracica (extinderea tumorii si antrenarea n proces a pleurei), colectie pleurala.

Alte semne tardive sunt: pierdere n greutate, anemie, indispozitie; sindroame de compresiune a formatiunilor mediastinale, precum vena cava superioara (cefalee, cianoza faciala, conjunctive injectate etc.), esofag (disfagie, durere), paralizii nervoase (disfonie) etc.

Cancerul bronho-pulmonar metastazeaza mai frecvent n creier, oase, ficat, suprarenale.

Evolutie

Cancerul bronho-pulmonar frecvent are o evolutie oligo- sau asimptomatica pna n stadiile avansate.

Diagnostic

Se efectueaza n baza tabloului clinic si examenelor paraclinice.

Examene paraclinice

 • Examen radiologic. Tumorile maligne primitive pot fi localizate central sau periferic.
  • Cancerul central are localizare hilar/perihilara
   • Semne directe (vizualizarea radiologica a tumorii):
    • opacitate hilara/parahilara;
    • dimensiuni progresive la examinari repetate;
    • contur net la nceput, apoi neregulat, difuz, cu prelungiri n parenchimul pulmonar.
   • Semne indirecte (precoce) - tumora are dimensiuni mici si nu este vizibila radilogic, pot fi observate numai efectele sale asupra structurilor din jur:
    • atelectazie (segmentara sau lobara);
    • marirea unilaterala a unui hil;
    • emfizem obstructiv (segmentar sau lobar);
    • largirea mediastinului;
    • opacitate segmentara care similazapneumonie si care nu se reduce sub tratament;
    • opacitate pulmonara, nconjurata de noduli sau umbre liniare, ce simuleaza o fibroza;
    • semne de metastaze sau invazii ale structurilor din jur (sindrom lichidian pleural, ascensionarea diafragmului prin paralizie de frenic etc.).
  • Cancerul periferic are localizare la distanta de hil. El apare ca o opacitate nodulara, cu dimensiuni progresive, bine delimitata la nceput; intensitatea este costala, iar structura - omogna. Cancerul vrfului pulmonului (foma Pancoast-Tobias) apare ca o opacitate intensa si va fi nsotit n timp de osteoliza arcurilor costale.
  • Metastazele (Tumorile maligne secundare) pot avea urmatoarele aspecte radiologice:
   • forma nodulara - opacitati macro-nodulare, unice/multiple, bilaterale, astmice, de diferite dimensiuni, structura omogena, intensitate costala, bine delimitate; cresc repede ca dimensiuni si numar;
   • forma micronodulara (carcinomatoza miliara) - opacitati micronodulare, bilaterale, multiple, mai numeroase spre baze;
   • forma mixta - asociere a formelor descrise mai sus.


Carcinom bronsic - exemplul 1
(Imagine macroscopica si radiografica).

 
 

Carcinom bronsic - exemplul 2
(Imagine macroscopica si radiografica).

 • Tomografia computerizata este informativa.
 • Examen bronhoscopic: permite diagnosticarea tumorilor centrale.

 


Carcinom bronsic
(Imagine endoscopica).

 • Examen citologic: al sputei si al periajului bronsic.
 • Biopsie bronhoscopica pentru leziunile proximale, percutana - pentru leziunile periferice. Punctie si biopsie pleurala n caz de pleurezii. Biopsie ganglionilor limfatici.
 • Se vor cauta metastaze. Fosfataza alcalina si teste hepatice pentru metastaze osoase/hepatice. Scintigrafie osoasa cu radioizotopi, mediastinoscopie, mediastinotomie, achogafie abdominala, tomografie computerizata (torace, creier, abdomen).

La aproximativ 25 % din pacienti boala se diagnostica n momentul n care exista deja metastaze ganglionare regionale, iar la aproximativ 55 %, la etapa de metastazara la distanta.

Diagnostic diferential

 • Cancer metastatic
 • Tumori benigne
 • Tuberculoza
 • Pneumonii
 • Macronoduli n silicoza etc.

Tratament

Tratamentul chirurgical
Este indicat n toate cazurile de tumori care nu au celule mici (tumorile cu celule mici au aproape ntotdeauna diseminari la momentul diagnosticului), n care tumora este rezectabila (nu sunt semne de extindere extrapulmonara sau pleurala) si consta n lobectomie sau pulmonectomie simpla sau largita.

Radioterapia
Este indicata n cazurile cu contraindicatii pentru tratament chirurgical, postoperatoriu (n rezectiile incomplete) sau pentru reducerea simptomelor (obstructiei bronsice ce cauzeaza atelectazie, obstructiei venei cave superioare, durerilor osoase, hemoptiziei). Se aplica asupra mediastinului si zonelor pulmonare patologice. Sunt radiosensibile tumorile cu celule mici si carcinomul epidermoid.

Chimioterapia
Chimioterapia combinata este deseori folosita n formele inoperabile. Ea poate prelungi supravietuirea bolnavilor, ducnd la ameliorari trecatoare. Cu exceptia carcinomului cu celule mici, cancerul bronsic este des chimiorezistent. Chimioterapia consta n aplicarea intermitenta a unei combinatii de medicamente (de exemplu ciclofosfamida + doxorubicin + vincristin sau ciclofosfamida + doxorubicin + VP-16-etoposid), la 3 - 4 saptamni interval. De remarcat, ca toate chimioterapeuticele sunt hematotoxice, deci este necesar un control periodic a numarului de eritrocite, leucocite si trombocite.

Tratamentul simptomatic
Este individual, n functie de tabloul clinic. Cuprinde: toata gama de analgezice (inclusiv opiacee) n sindromul algic; antibiotice pentru combaterea infectiilor (pneumonie, abces pulmonar), oxigenoterapie (n insuficienta respiratorie), antitusive (n tusa intensa si rebela; de administrat cu precautie dupa precizarea etiologiei tusei), antidepresive. Pleureziile urmeaza sa fie drenate.

Pronostic

Supravietuirea la 5 ani nu depaseste 5 % din cazuri. n cancerul fara celule mici si fara alte diseminari supravietuirea la 2 ani este de 50 %, iar cu diseminari este de 10 %. n cancerul cu celule mici supravietuirea este de 3 luni daca bolnavul nu este tratat si de 12 luni (n mediu) pe fond de tratament.

Complicatii posibile

 • Metasteze

Profilaxie

 • Evitarea fumatului
 • Profilaxia asbestozei
 • Evitarea factorilor iritativi profesionali (metaloconioze)

Alte tumori bronsice maligne primare

Au o incidenta mai mica dect 5 % din totalul tumorilor bronho-pulmonare maligne. Sunt reprezentate de tumori carcinoide (aproximativ 90 % din cazuri), cilindroame sau tumori muco-epidermoide. Afecteaza vrstele mai tinere, au o malignitate mai redusa si se manifesta clinic prin sindrom bronhoobstructiv: tuse, hemoptizie, dispnee, infectii repetate cu aceeasi localizare.

Tumorile bronho-pulmonare maligne secundare

Plamnul este sediul metastazarii multor tumori maligne primitive cu cale mai variate localizari, dar cel mai des metastazeaza n plamni neoplasmele rinichiului, pancreasului, tubului digestiv, ficatului, snului, prostatei, tiroidei si sarcoamele osoase.

Mezotelioamele

Reprezinta tumori, de regula maligne (benigne sunt foarte rare), ale pleurei. Se manifesta clinic prin dureri toracice severe, dispnee, pleurezii cu lichid sanguinolent. Se trateaza simptomatic. Prognosticul este foarte rezervat.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!