Calciu folinat

           

Calcii folinas V03A F03

Specialitati: Calciumfolinat Ebewe.

Proprietati

Calciul folinat este o sare a acidului folinic. Acidul folinic este forma redusa a acidului folic si se utilizeaza pentru contracararea efectelor adverse ale antagonistilor acidului folic in chimioterapia antineoplazica. Stimuleaza sinteza acizilor nucleici si reduce deficitul acidului folic in organism.

Indicatii

Dupa tratamentul cu metotrexat in doze mari; reducerea reactiilor toxice la metotrexat si a depozitelor acestuia din organism. Supradozajul antagonistilor acidului folic. Tratamentul anemiei megaloblaste provocate de carenta acidului folic.

Contraindicatii

Anemia megaloblasta provocata de carenta vitaminei B12.

Posologie

In eliminarea normala a metotrexatului cate 15 mg p.o., i.m. sau i.v. la fiecare 6 ore timp de 10 ore (10 doze incepand cu 24 ore dupa debutul administrarii metotrexatului). In eliminarea tarzie redusa a metotrexatului din organism cate 15 mg p.o., i.m. sau i.v. la fiecare 6 ore pana la scaderea nivelului plasmatic al metotrexatului sub 0,05 mcM. In eliminarea timpurie redusa a metotrexatului cate 150 mg i.v. la fiecare 3 ore pana la scaderea nivelului plasmatic al metotrexatului sub 1 mcM, apoi cate 15 mg la fiecare 3 ore i.v. pana la reducerea nivelului metotrexatului sub 0,05 mcM. Concomitent se administreaza lichid si bicarbonat de sodiu pentru profilaxia insuficientei renale. In cazul unor reactii toxice severe tratamentul cu calciu folinat se prelungeste inca 24 ore (in total 14 doze in 84 ore). Tratamentul cu calciu folinat, hidratarea si alcalinizarea urinei (pana la pH 7 sau mai mult) se prelungeste pana la atingerea nivelului plasmatic al metotrexatului sub 0,05 mcM. In anemia megaloblasta provocata de insuficienta acidului folic 1 mg o data pe zi.

Efecte adverse

In administrarea parenterala urticarie, soc anafilactic. In administrarea orala greata, varsaturi (in acest caz se trece la administrarea parenterala).

Interactiuni

Scade efectul fenobarbitalului si fenitoinei.

Precautii

In supradozajul metotrexatului tratamentul cu calciu folinat trebuie inceput cat mai curand posibil.

Calciumfolinat Ebewe (Ebewe Pharmaceuticals, Austria). Capsule 15 mg N 20. Solutie injectabila 3 mg/1 ml in fiole N 10, 30 mg/3 ml si 100 mg/10 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!