Calcitriol

           

Calcitriolum A11C C04

Specialitati: Rocaltrol.

Proprietati

Este produsul final al metabolismului vitaminei D in organism. ├×esuturile tinta ale calcitriolului sunt intestinul, oasele, rinichii si glanda paratiroida. Stimuleaza transportul calciului din lumenul intestinului spre sange prin intermediul unei proteine transportoare de calciu, sinteza careia creste sub influenta calcitriolului. La nivelul oaselor calcitriolul normalizeaza procesele de mineralizare, iar in rinichi creste reabsorbtia tubulara a calciului. Calcitriolul inhiba direct sinteza si secretia parathormonului.

Indicatii

Osteoporoza climacterica, osteodistrofia de provenienta renala la bolnavii cu insuficienta renala cronica (in special a celor care se afla la hemodializa); pseudohipoparatiroidismul idiopatic si postoperatoriu; pseudohipoparatireoza; rahitismul vitamino-D-dependent pseudocarential si rahitismul vitamino-D-rezistent congenital (fosfat-diabet), hiperparatiroidismul.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, hipercalciemia, intoxicatia cu vitamina D.

Posologie

Dozele se ajusteaza la nivelul calciemiei. In osteoporoza climacterica cate 1 capsula de 2 ori pe zi. In osteodistrofia renala, initiala 0,25 mcg, in formele usoare o data la 2 zile, in cele moderate o data pe zi. In hipoparatireoza si rahitism, initiala 0,25 mcg/zi, dimineata. Daca in 2-4 saptamani starea bolnavului nu se amelioreaza, doza se creste cu 0,25 mcg la fiecare 2-4 saptamani. In tot acest rastimp se determina concentratia serica a calciului la fiecare 2 saptamani. La majoritatea bolnavilor efectul terapeutic se observa de la dozele 0,5-1 mcg/zi.

Supradozare

Hipercalciemie, hipercalciurie si hiperfosfatemie. Tratament: Voma indusa, lavaj gastric, ulei de parafina (elimina calcitriolul cu fecalele). In supradozajul cronic stoparea administrarii calcitriolului si aportului sarurilor de calciu cu alimentele. Dupa normalizarea calciemiei tratamentul cu calcitriol se reinstituie insa cu doze mai mici.

Efecte adverse

Hipercalciemie, anorexie, cefalee, varsaturi, constipatii, distrofii, afectiuni senzitive, febra, sete, poliurie, deshidratare, apatie, retardarea cresterii, infectii urinare.

Interactiuni

Tiazidele cresc riscul hipercalciemiei. Corticosteroizii scad efectul calcitriolului (prin inhibitia absorbtiei intestinale a calciului). Fenitoina si fenobarbitalul scad concentratia serica a calcitriolului. Colestiramina retine absorbtia intestinala a calcitriolului. Este incompatibil cu vitamina D si derivatii ei.

Precautii

Sarcina si lactatia.

Rocaltrol (F. Hoffmann-La Roche, Elvetia). Capsule 0,25 mcg N 30 si N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!