Calcitonina

           

Calcitoninum H05B A01, H05B A02, H05B A03

Specialitati: Miacalcic.

Proprietati

Hormon tiroidian produs de celulele C, antagonist al parathormonului. Mentine masa scheletului inhiband resorbtiei tesutului osos (prin intermediul osteoclastelor si osteolitilor), stimuleaza mineralizarea oaselor (prin intermediul osteoblastelor), reduce nivelul calciului si fosforului in ser si excretia urinara a hidroxiprolinei indeosebi in starile asociate cu resorbtia marita a tesutului osos (osteoporoza, boala Paget, osteoliza maligna). Stimuleaza excretia renala a calciului, fosforului si sodiului datorita inhibitiei reabsorbtiei lor canaliculare, insa nu reduce concentratia serica a calciului sub limitele normei. Calcitonina are si proprietati analgezice indeosebi in bolile osoase, probabil exercitate prin mecanisme centrale. Reduce secretia gastrica si functia exocrina a pancreasului. S-au obtinut rezultate pozitive in tratamentul pancreatitei acute. Exista calcitonina umana (sintetica) si de somon. Ambele sunt constituite din 32 aminoacizi insa cu consecutivitate diferita. Calcitonina de somon este mai puternica si are durata de actiune mai mare. Biodisponibilitatea calcitoninei este de cca 70% indiferent de calea de administrare. Concentratia serica maxima se oberva peste o ora dupa administrare.

Indicatii

Boala Paget (osteita deformanta), indeosebi la pacientii cu dureri in oase, complicatii neurologice, cresterea fosfatazemiei sau hidroxiprolinuriei, evolutia leziunilor osoase sau fracturile partiale sau repetate, osteoporoza in perioada postmenopauzala, senila, secundara (de ex. provocata de corticosteroizi sau imobilizare (in combinatie cu vitamina D si saruri de calciu). Hipercalciemia in carcinomul mamar, pulmonar, renal, mielom, hiperparatiroidism. Afectiunile neurodistrofice (osteoporoza posttraumatica, ditrofia reflexa, cauzalgia, afectiunile neurotrofe provocate de medicamente). Pancreatita acuta.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la Calcitonina.

Posologie

In boala Paget, initiala 100 U calcitonina de somon (Miacalcic) s.c. sau i.m., apoi doza poate fi redusa pana la 50 U zilnic sau cate 100 U de 2-3 ori pe saptamana. In osteoporoza postmenopauzala cate 100 U s.c. sau i.m. o data pe zi sau de 2-3 ori pe saptamana. In hipercalciemie cate 4 U/kg s.c., i.m. sau i.v. (in cazurile urgente) la fiecare 12 ore. In unele cazuri pana la 8 U/kg la fiecare 12 sau chiar 6 ore. In pancreatita acuta 300 U i.v. timp de 24 ore 6 zile consecutive.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. In caz de supradozare terapia este simptomatica.

Efecte adverse

Greturi, varsaturi, ameteli, inrosirea fetii si senzatie de caldura. Poliurie, frisoane. Reactii alergice locale (in locul injectiei) sau generalizate. In unele cazuri anafilaxie, tahicardie, hipotensiune arteriala si colaps.

Interactiuni

Nu se cunosc.

Precautii

Nu se recomanda administrarea calcitoninei in perioada de lactatie (calcitonina trece in lapte). Nu se recomanda tratamentul indelungat (cateva saptamani) al copiilor.

Miacalcic (Sandoz Pharma, Elvetia). Solutie injectabila 50 U si 100 U in fiole a 1 ml N 5. Aerosol nazal 50 U/1 doza si 100 U/1 doza 14 doze.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!