Busulfan

           

Busulphanum L01A B01

Specialitati: < color="#000000">Myleran.

Proprietati

Busulfanul manifesta efect citotoxic predominant la nivelul celulelor mieloide si inhiba granulocitopoeza deja in doze mici. Amelioreaza starea bolnavilor de mieloleucemie cronica si reduce numarul celulelor tumorale. Selectivitatea actiunii preparatului ii permite utilizarea de durata. Unii < color="#000000">bolnavi au primit 4 mg/kg timp de un an fara urmari toxice.

Indicatii

Leucemia mielocitara cronica, policitemia rebela la tratamentul cu radioizotopi si pe fondul trombocitozei exprimate; trombocitemia esentiala sau mielofibroza.

Contraindicatii

Mielodepre< color="#000000">sia, infectiile bacteriene si virale. Guta si calculoza renala cu urati. Hipersensibilitatea la busulfan. Blasttransformatia in leucemia mielocitara; perioada imediat urmatoare dupa chimio- sau radioterapie.

Posologie

0,06 mg/kg/zi pana la scaderea numarului leucocitelor la 15000/mm3. Intretinere 1-3 mg/zi. Copii 0,06-0,12 mg/kg/zi pana la reducerea numarului leucocitelor la 20000/mm< color="#000000">3.

Supradozare

Mielotoxicitate (mai exprimata in supradozajul cronic decat in cel acut). Antidot specific nu are. Tratament: Lavaj gastric, carbune activat. Terapie simptomatica, transfuzie de sange.< color="#000000"> 

Efecte adverse

Anemie, leucopenie si infectii (adesea asimptomatice), trombocitopenie, fibroza pulmonara, hiperuricemie, nefropatie uricemica, stomatita, amenoree, anorexie, greata, voma, diaree. Cataracta.

Interactiuni

Antigutoasele scad uricemia. Mielosupresivele, inclusiv radiatia, au efect aditiv in inhibitia maduvei osoase. Vaccinarile in perioada tratamentului raman fara raspuns imun.

Precautii

A se evita imunizarea, a se mon< color="#000000">itoriza functia maduvei osoase. A se pazi de infectii, zgarieturi si traume. In caz de hemoragii a se adresa la specialist.

Myleran (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Comprimate filmate 2 mg N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!