Bupivacaina

           

Bupivacainum N01B B01

Specialitati: < color="#000000">Anekain.

Proprietati

Anestezic local de tip amidic. Blocheaza generarea si transmiterea impulsului nervos prin cresterea pragului excitatiei electrice a nervilor, incetinirea propagarii impulsului si reducerea ratei cresterii potentialului de actiune. Efectul se datoreste, probabil, blocarii canalelor de sodiu. Intensitatea anesteziei este in fun< color="#000000">ctie de diametrul fibrelor, gradul de mielinizare si conductibilitatea lor. Sensibilitatea dispare in ordinea urmatoare: 1) nociceptiva, 2) termica, 3) tactila, 4) proprioceptiva.

Indicatii

Anestezia locala prin infiltratie (chirurgie, stomatologie, obstetrica-ginecologie), epidurala, de conducere, blocada simpatica.

Contraindicatii

Insuficienta cardiaca congestiva, bolile sau afectiunile hepatice sau renale, socul, sensibilitatea la preparat, inflamtia in locul presupusei injectii. Anestezia paracervicala in obsterica (riscul bradicardiei si mortii fetusului).

Posologie

Anestezia infiltrativa 0,25% pana la 70 ml, epidurala 0,25-0,5% pana la 20 ml, anestezia de conducere 0,25% pana la 70 ml sau 0,5% pana la 35 ml, blocada simpatica 0,25%-50 ml. Doza maxima este de 175 mg la o doza sau 400 mg/zi.

Supradozare

Greata, voma, zgomote in urechi, tremor, tulburari vizuale, dificultati respiratorii, vertij, lesin, convulsii, bradicardie. Tratament: Mentinerea respiratiei, oxigen, vasopresoa< color="#000000">re (efedrina), in convulsii diazepam sau tiopental sodic i.v.

Efecte adverse

Reactii alergice, depresie cardiaca, convulsii, methemoglobinemie, vasodilatare periferica, greata, voma.

Interactiuni

Creste efectele antihipertensivelor. Vasoconstrictoarele adaogate la solutiile bupivacainei ii prelungesc durata anesteziei. Vasopresoarele si ocitocicele de tip ergot administrate pe fondul bupivacainei pot provoca hipertensiune arteriala severa si persistenta cu accidente cerebrovasculare.

Precautii

A se testa sensibilitatea bolnavului la preparat. Varsta peste 65 ani (riscul efectelor toxice este crescut). Se recomanda a avea la dispozitie oxigen si echipament de resuscitare.

Anekain (Pliva, Croatia) Prezentare: Solutie injectabila 5 mg/ml 20 ml in flacoane N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!