Buformin

           

Buforminum A10B A03

Specialitati: < color="#000000">Adebit, Silubin Retard.

Proprietati

Antidiabetic oral din grupul biguanidelor. Nu are actiune intrapancreatica. Reducerea glicemiei se explica prin cresterea sensibilitatii tesuturilor la insulina si a utilizarii glucozei, inhibitia gluconeogenezei si a absorbtiei intestinale a glucozei.

Indicatii

Diabetul zaharat non-insulinodependent al adultilor, pancreasul carora mai produce insulina si in cazul cand monoterapia cu sulfamide hipoglicemiante este insuficienta. Diabetul obezilor deoarece preparatul are proprietati anorexigene. Unele cazuri de diabet insulinodependent ca adjuvant al insulinoterapiei deoarece potenteaza efectul insulinei.

Contraindicatii

Acidoza, factorii care predispun la acidoza lactica (insuficienta cardiaca, pulmonara sau renala, anemia severa, infectiile anaerobe, bolile hepatice), coma diabetica, starile febrile, sarcina.

Posologie

Se stabileste in mod individual in dependenta de gradul hiperglicemiei, insa de obicei cate 1 comprimat de 2-3 ori pe zi. Doza de intretinere se stabileste de specialist marind-o cu 1 comprimat fiecare 2-4 zile. Doza maxima este de 6 comprimate/zi.

Supradozare

Simptome de hipoglicemie. Tratament: in cazurile usoare bolnavului i se ofera zahar, in starile grave - glucoza i.v.

Efecte adverse

Hipoapetenta, greata, dureri abdominale, diaree, gust metalic, acidoza lactica. La micsorarea dozelor aceste fenomene dispar.

Interactiuni

Diureticele (tiazidele) si glucocorticosteroizii scad efectul hipoglicemiant al buforminei.

Precautii

A se controla functia organelor hematopoetice, ficatului si rinichilor fiecare 6 luni. Afectiunile lor sunt < color="#000000">un indiciu al debutului acidozei lactice. Pe toata perioada tratamentului bolnavul trebuie sa respecte regimul dietetic.

Adebit< color="#000000"> (Chinoin, Ungaria). Comprimate 50 mg N 40.

Silubin retard< (Grunenthal, Germania). Drajeuri 100 mg N 60.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!