Biscumacetat de etil

           

Ethylis biscoumacetas B01A A08

Specialitati: Pelentan.

Proprietati

Derivat de cumarina, antivitamina K. Inhiba sinteza factorilor de coagulare a sangelui (F II, VI, IX si X, complexul protrombinic) in ficat prin blocarea procesului de reducere a formei oxidate a vitaminei K. Scaderea concentratiei acestor factori in plasma are loc dupa o perioada de latenta de 24-72 ore.

Indicatii

Insuficienta coronara, trombozele, tromboflebitele, emboliile, complicatiile tromboembolice dupa infarctul miocardic.

Contraindicatii

Nivelul protrombinei scazut sub 70%, diatezele hemoragice si alte boli asociate cu hipocoagulabilitatea, sarcina. Hipersensibilitatea la preparat. Insuficienta hepatica si renala, neoplaziile, ulceratiile gastrointestinale, pericarditele.

Posologie

Prima zi cate 300 mg de 3 ori pe zi, apoi 200-100 mg/zi cu controlul permanent al protrombinemiei.

Supradozare

Hematurie, sangerari, hemoragii. Tratament: In lipsa hemoragiilor - intreruperea tratamentului si administrare de vitamina K, in hemoragii - transfuzie de sange proaspat, plasma sau complex protrombinic.

Efecte adverse

Hemoragii, cefalee, reactii alergice cutanate, greata, diaree.

Interactiuni

Preparatele vitaminei K ii reduc eficacitatea. Barbituricele scad eficacitatea neodicumarinei prin inductia enzimelor hepatice. Salicilatii deplaseaza neodicumarina de pe proteinele plasmatice si-i cresc nivelul in sange si efectul clinic. Neodicumarina sporeste efectul antidiabeticelor orale (hipoglicemie posibila), fenitoinei (riscul toxicitatii), glucocorticoizilor (efect ulcerigen cu urmari hemoragice).

Precautii

Preparatul nu se administreaza in perioada premenstruala (2 zile) si menstruala, primele zile dupa nastere. Varstnicii (dozele se reduc).

Pelentan (Leciva, Cehia). Comprimate 300 mg N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!