Bezafibrat

           

Bezafibratum C10A B02

Specialitati: Regadrin B, Verbital.

Proprietati

Creste activitatea lipoproteinlipazei tesutului adipos, inhiba eliberarea VLDL (Very Low Density Lipoproteins, lipoproteine de foarte mica densitate) din ficat, care sunt aterogene, reducandu-le concentratia serica. Creste concentratia HDL (High Density Lipoproteins, liproteine de inalta densitate) din sange (antiaterogene).

Indicatii

Hiperlipoproteinemiile de tipul III, IV si V rezistente la dietoterapie si exercitiile fizice, inclusiv la obezi si diabetici.

Contraindicatii

Afectiunile hepatice (exceptand lipodistrofia), bolile vezicii biliare, afectiunile renale severe, sarcina si lactatia.

Posologie

Initiala cate 200 mg de 3 ori pe zi. La aparitia efectului clinic se trece la doza de intretinerede 200 mg de 2 ori pe zi. In caz de necesitate cura de tratament se repeta.

Efecte adverse

Greata, anorexie, senzatie de greutate in epigastru. In unele cazuri scadere hemoglobinei si numarului leucocitelor, scaderea potentei sexuale, caderea parului, mialgii, cresterea activitatii transaminazelor hepatice, cresterea indicelui litogen al bilei.

Interactiuni

Creste efectele anticoagulantelor indirecte (doza acestora trebuie redusa cu 30-50% sau in corespundere cu timpul protrombinic).

Precautii

Perioada de crestere, ulceratiile gastrointestinale in antecedente. A se controla sistematic lipoproteinele sanguine, functiile vezicii biliare, ficatului, pancreasului, hemograma. A se respecta dieta.

Regadrin B (Berlin-Chemie, Germania). Drajeuri 200 mg N 50.

Verbital (Faran Laboratories, Grecia). Comprimate filmate 200 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!