Berodual

           

(Boehringer Ingelheim GmbH, Germania). Aerosol (spray) dozat (=300 puffuri).

Compozitie Ipratropiu bromid 6 mg, Fenoterol 15 mg, Vehicul ad 15 ml.

Proprietati

Bronhodilatator care asociaza efectul anticolinergic al ipratropiului si beta-mimetic al fenoterolului ceea ce-i confera un spectru mai larg de utilizare: astmaticii reactioneaza mai bine la beta-mimetice, iar pacientii cu bronsita cronica obstructiva la anticolinergice. Multi bolnavi sufar de forme mixte ale bolii bronhoobstructive. In afara de aceasta, combinatia potenteaza efectele ambelor substante si permite micsorarea dozei fenoterolului de 2 ori, inceputul mai prompt al actiunii (1 min) si durata ei mai mare (8 ore).

Indicatii

Astmul bronsic (prevenirea si tratamentul acceselor de bronhospasm), bronsita cronica obstructiva asociata sau nu cu emfizemul.

Contraindicatii

Cardiomiopatia obstructiva hipertrofica, tahiaritmia, hipersensibilitatea la preparat, sarcina in primul trimestru.

Posologie

Adulti si copii peste 3 ani, tratamentul crizelor 1-2 puffuri. In cazurile severe, peste 5 minute inca 2 puffuri. In tratamentul de durata 1-2 puffuri pentru fiecare administrare, maximum 8 puffuri pe zi (media 1-2 puffuri de 3 ori pe zi).

Supradozare

Tremorul degetelor mainlor, tahicardie, palpitatii. Tratament: anxiolitice, beta-blocante cardioselective.

Efecte adverse

Tremor fin muscular, nervozitate, tahicardie, palpitatii si migrena, uscaciunea gurii, iritatia laringelui, reactii alergice, in unele cazuri tuse, bronhoconstrictie paradoxala.

Interactiuni

Beta-adrenergicele, anticolinergicele, xantinele si corticosteroizii cresc efectul berodualului. Anticolinergicele si xantinele administrate concomitent pe cale sistemica intensifica efectele secundare. Beta-blocantele reduc efectele berodualului iar xantinele, acidul cromoglicic si coticosteroizii le potenteaza.

Precautii

Diabetul zaharat, infarctul miocardic, tulburarile cardio-vasculare severe, hipertiroidismul. Berodualul inhiba travaliul si tratamentul trebuie sistat inainte de nastere.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!