Benzalconiu clorura

           

Benzalconiu clorura

Benzalkonii chloridum A01A D11, G02B B

Specialitati: Pharmatex, Septolete.

Proprietati

Derivat de amoniu cuaternar cu proprietati de surfactant (detergent cationic) cu efect spermicid (anticonceptional de uz topic) si antiseptic. Interactioneaza cu lipoproteidele si altereaza permeabilitatea membranelor celulare. Are efect spermicid conditionat de lezarea membranei spermatozoizilor si imposibilitatea de a fecunda ovulul. Lezeaza membranele spermatozoizilor, dezmembrarea si imobilizarea lor, imposibilitatea de a fecunda ovulul. Modifica echilibrul electrolitic al mucusului cervical fara a influenta microflora vaginala normala, inclusiv Bacillus Doderlein si ciclul hormonal. Activ pe Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia spp., Trichomonas vaginalis, Staphylococcus aureus. Mai putin activ fata de Gardnerella vaginalis, Candida albicans, Haemophilus ducreyi si Treponema pallidum. Inactiv impotriva Mycoplasma spp.

Indicatii

Pastilele se utilizeaza pentru dezinfectia cavitatii bucale si a orofaringelui in stomatita, gingivita, faringita, profilaxia gripei si racelii. Comprimatele vaginale,Crema vaginala si Tampoanele vaginale sunt utile in contraceptia locala pentru femeile de varsta reproductiva carora preparatul nu le este contraindicat, cazurile cand contraceptivele orale sau dispozitivele intrauterine sunt contraindicate, in perioada postnatala si de lactatie, dupa intreruperea sarcinii, perioada premenopauzala, in necesitatea contraceptiei episodice, in contraceptia orala in cazul cand s-a omis priza unui comprimat.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la benzalconiu.

Posologie

Pastilele cu banzalkoniu - cate o pastila de cvateve ori pe zi. Pastilele se tin in gura pana la resorbtia completa. Comprimatele vaginale se introduc cate unul cu 10 min inainte de actul sexual. Durata actiunii este de 3 ore. Crema vaginala se introduce in vagina in pozitie culcata cu ajutorul aplicatorului dozator inainte de actul sexual. Actiunea incepe imediat si dureaza 10 ore. Tamponul se introduce in vagina inainte de actul sexual cu ajutorul degetului mijlociu pana la colul uterin. Actiunea incepe imediat si se prelungeste 24 ore.

Efecte adverse

In dozele indicate riscul efectelor adverse este minim. In tratamentul de durata este posibila iritarea locala.

Interactiuni

Benzalconiul este incompatibil cu sapunurile, alti surfactanti, citratii, iodurile, nitratii, permanganatii, salicilatii, tartratii si sarurile de argint.

Precautii

Preparatele intravaginale nu exclud riscul graviditatii. Folosirea sapunurilor pentru spalarea organelor sexuale externe este contraindicata, deoarece ele inactiveaza substanta activa. Spalaturile sunt posibile numai cu apa curata.

Pharmatex (Innotech International, Franta). Crema vaginala 18,9 mg/g in tuburi a 72 g cu aplicator, Ovule 18,9 mg N 10, Comprimate vaginale 20 mg, Tampoane vaginale 60 mg.

Septolete (KRKA, Slovenia). Pastile N 30 si N 300. Septolete D nu contin zahar.

Compozitie Benzalconiu 1 mg, Mentol 1,2 mg, Ulei de minta 1 mg, Ulei de eucalipt 0,6 mg si Timol 0,6 mg.

Proprietati

Benzalkoniul este antiseptic activ fata de bacterii si Candida albicans, uleiurile de minta si eucalipt, mentolul si timolul au proprietati antibacteriene, anestezice locale si deodorante.

Indicatii

Stomatita, gingivita, faringita, profilaxia gripei si racelii.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la componentele preparatului.

Posologie

Cate o pastila de cateva ori pe zi. Se tine in gura pana la dizolvarea ei completa.

Supradozare

Greata, varsaturi. Tratament nu se impune.

Efecte adverse

Dureri abdominale (rar).

Interactiuni

Nu se cunosc.

Precautii

Probleme nu se prevad.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!