Beclometason

           

Beclometasonum R03B A01

Specialitati: Becloforte, Becotide, Clenil.

Proprietati

Glucocorticoid sintetic pentru inhalatii. Are actiune antiinflamatoare, antialergica si antiexsudativa la nivelul cailor respiratorii, reduce superreactivitatea bronhiilor si amelioreaza functiile respiratorii. In doze terapeutice nu manifesta efecte sistemice. Efectul terapeutic apare peste cateva zile de tratament si atinge varful in cateve saptamani.

Indicatii

Profilaxia acceselor de astm bronsic (tratamentul astmului bronsic, inclusiv in ineficicenta bronholiticelor si cromoglicatului disodic), formelor severe de astm bronsic la adulti si copii. Poate fi utilizat si in tratamentul rinitelor prin administrare intranazala (scade edemul si hiperemia mucoasei nazale).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat. Accesele severe de astm bronsic care pot fi tratate numai prin metode de terapie intensiva. Sarcina in primul trimestru. Varsta sub 6 ani.

Posologie

Adulti si copii peste 12 ani: forma usoara 200-600 mcg/zi, moderata 600-1000 mcg/zi, severa 1000-2000 mcg/zi divizata in 2-4 prize. Copii 4-12 ani 400 mcg/zi divizata in 2-4 prize.

Supradozare

Poate provoca supresia temporara a functiei suprarenalelor. Tratament: Reducerea dozei pana la cea recomandata pentru controlul astmului.

Efecte adverse

Candidoza orofaringeana (in administrarea indelungata sau in doze care depasesc 400 mcg/zi), raguseala, iritatie bucala, bronhospasm paradoxal (se trateaza cu bronhodilatatoare administrate in prealabil). In tratamentul de durata cu doze care depasesc 1500 mcg/zi poate aparea insuficienta suprarenala. In utilizarea intranazala sunt posibile accese de stranut si, foarte rar, perforatia septului nazal.

Interactiuni

Nu se cunosc.

Precautii

A nu se folosi in tratament de atac sau pentru abolirea accesului. Pentru batrani si bolnavii hepatici si renali doza trebuie ajustata. Tuberculoza pulmonara si insuficienta suprarenala. A nu folosi in practica pediatrica preparatele care contin 250 mcg/doza.

Becloforte (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Spray dozat 0,25 mg/doza-200 doze.

Becotide (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Aerosol dozat pentru inhalatii 0,05 mg/1 doza, 200 doze.

Clenil (Chiesi Farmaceutici, Italia). Aerosol dozat 50 mcg/1 doza 200 doze.

Clenil forte< (Chiesi Farmaceutici, Italia). Aerosol dozat 250 mcg/1 doza 200 doze.

Rino Clenil< (Chiesi Farmaceutici, Italia). Aerosol nazal 50 mcg/1 doza 200 doze in flacoane a 30 ml.

Vezi deasemenea Clenil compositum.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!