Bacitracin

           

Bacitracinum D06A X05, R02A B04

Proprietati

Antibacterian de uz extern. Antibiotic de structura polipeptidica. Mecanismul actiunii consta in inhibitia sintezei proteinelor si a metabolismului celulei bacteriene. Este activ cu precadere fata de bacteriile gram-pozitive – streptococul hemolitic, stafilococi, Clostridium spp., inclusiv Clostridium difficile, Corynebacterium diphtheriae, Treponema pallidum, dar si contra unor microorganisme gram-negative – Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae. Spectrul antimicrobian mai include actinomicetele si fusobacteriile. Rezistenta la bacitrcin se intalneste extrem de rar.

Indicatii

Profilaxia infectiilor pielii in taieturi, zgarieturi si arsuri.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Se aplica topic in strat subtire pe suprafetele lezate de 1-3 ori pe zi timp de pana la 1 saptamana.

Supradozare

In aplicarea topica este improbabila.

Efecte adverse

Reactii alergice locale. In aplicarea pe suprafete extinse, in doze mari si sub bandaj ocluziv pot aparea efecte sistemice de oto- si nefrotoxicitate, blocajul transmisiunii neuro-musculare.

Interactiuni

De obicei nu se intalnesc, insa in absorbtia transcutana poate creste efectul nefrotoxic al cefalosporinelor, aminoglicozidelor, diureticelor de ansa (furosemid, acid etacrinic) si actiunea miorelaxanta a anestezicelor generale si miorelaxantelor.

Precautii

Se utilizeaza numai topic pe suprafete limitate. A pazi ochii de preparat.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!