Aztreonam

           

Aztreonamum J01D F01

Specialitati: Azactam.

Proprietati

Penicilina din familia monobactamelor. Este activ preponderent fata de bacteriile gram-negative aerobe, inclusiv producatoare de bata-lactamaze asemanandu-se, din acest punct de vedere, cu aminoglicozidele. Pseudomonas aeruginosa este sensibila la aztreonam, insa celelalte specii de Pseudomonas sunt rezistente.

Indicatii

Pielonefritele, cistitele, uretritele, prostatitele, gonorea; pneumoniile, empiemul pleurei; meningita, septicemia, infectiile bazinului mic si cavitatii abdominale; complicatiile infectioase postoperatorii; peritonita; infectiile oaselor, articulatiilor, pielii si tesuturilor moi.

Contraindicatii

Insuficienta renala severa (cu CC sub 10 ml/min), insuficienta hepatica severa, hipersensibilitatea la aztreonam.

Posologie

Adulti cate 500-2000 mg de 2-3 ori pe zi i.m. profund sau i.v. in bolus sau in perfuzie (maximum 8 g/zi). Copii mai mari de 1 saptamana 30 mg/kg, peste 2 ani 50 mg/kg de 3-4 ori pe zi. Pentru injectiile i.m. se diluiaza in proportia de 1 g la 3 ml solvent, pentru cele i.v. 1 g in 6-10 ml solvent, pentru perfuzii i.v. 1 g in 100 ml solvent (apa injectabila, ser fiziologic, solutie Ringer, solutie 5-10% de glucoza sau manit)

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate. In insuficienta renala cu CC sub 30 ml/min doza se reduce la jumatate.

Efecte adverse

Eruptii cutanate, eritem polimorf, petechii, urticarie, prurit, eozinofilie, cresterea timpului protrombinic, tulburari ale gustului, senzatii neplacute in locul injectiei,

Interactiuni

Creste efectul penicilinelor, cefalosporinelor, aminoglicozidelor, clindamicinei si metronidazolului.

Precautii

Pacientii cu insuficienta hepatica sau reactii alergice la medicamente. Pentru copiii sub 6 ani nu se utilizeaza solventi cu alcool benzilic.

Azactam (Bristol-Myers Squibb, SUA). Pulbere parenterala 500 mg si 1000 mg in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!