Azapropazon

           

Azapropazonum M01A X04

Specialitati: Prolixan 300.

Proprietati

Azapropazonul este un derivat de benzotriazina cu efect antiinflamator, analgezic, antireumatic si uricozuric. Mecanismul actiunii se explica prin inhibitia moderata a ciclooxigenazei si, implicit, a sintezei prostaglandinelor, degranularii si migrarii polimorfonuclearelor si reducerea formarii radicalilor liberi de catre acestea, stabilizarea membranelor lizozomiale. Se absoarbe digestiv integral, se leaga de proteinele plasmatice (99%), se elimina renal.

Indicatii

Artrozele degenerative, spondiloartrozele, spondiloartrita anchilopoetica, artrita cronica juvenila, accesele de guta, lumbago; periartrita scapulo-humerala, tendovaginita, periostita; distorsiunile, elongatiile, fracturile, contuziile; adnexitele, parametritele.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, colita ulceroasa, hipocoagulabilitatea, bolile sistemului hematopoetic; bolile renale sau hepatice severe, sarcina si lactatia.

Posologie

Preparatul se administreaza dupa mese. Adulti cate 600 mg de 2 ori pe zi, in cazurile grave pana la 1800 mg/zi. Dupa ameliorarea clinica doza de intretinere este de 600-900 mg/zi. Pacienti trecuti de 60 ani, initiala cate 300 mg de 2 ori pe zi. Copii peste 14 ani 20 mg/kg/zi. In accesul de guta 2400 mg prima zi, apoi 1800 mg/zi pana la usurarea starii si 1200 mg/zi pana la disparitia simptomelor algice. In timpul tratamentul se recomanda consum abundent de lichide. La pacientii cu functia renala scazuta dozele se ajusteaza in functie de clearance-ul cretininei. In insuficienta hepatica doza se reduce la jumatate. Daca indicele Quick scade sub 50% medicatia trebuie intrerupta.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate, insa tratamentul posibil consta din spalatura gastrica, administrare de carbune activat, alcalinizarea urinei, diureza fortata.

Efecte adverse

Discomfort gastric in debutul tratamentului. Reactii cutanate alergice. Hemoragii gastro-intestinale, edeme, cefalee, somnolenta, vertij. Rar anemie hemolitica, test Coombs pozitiv (cu sau fara anemie hemolitica), nefrotoxicitate, alveolita fibroasa. In aceste cazuri tratamentul trebuie intrerupt imediat.

Interactiuni

Nu se administreaza concomitent cu metotrexat, fenitoina, litiu. Creste efectul anticoagulantelor indirecte si antidiabeticelor orale. Cimetidina inhiba metabolismul azapropazonului si-i creste concentratia sanguina.

Precautii

A nu administra copiilor sub 14 ani. Pacientii alergici, hepatici sau renali (cu atentie). Se recomanda testarea functiilor renale inainte de a incepe tratamentul. Astmaticii (riscul crizelor de astm bronsic) La aparitia reactiilor alergice, trombocitopeniei sau hemoragiilor gastro-intestinale tratamentul trebuie stopat.

Prolixan 300 (ICN Alkaloida, Ungaria). Capsule 300 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!