Atropina

           

Atropinum A03B A01, S01F A01

Specialitati: Sulfat de atropina.

Proprietati

Alcaloid izolat din Atropa belladonna L. Se mai contine in Hyoscyamus niger L., Datura stramonium L. s.a. sub forma de l-hiosciamina. In procesul izolarii l-hiosciamina se transforma in d,l- hiosciamina (atropina). Blocheaza m-colinoreceptorii tuturor organelor impiedecand accesul acetilcolinei la acesti receptori in mod competitiv. Reduce secretia glandelor lacrimale, salivare, bronsice, digestive, sudoripare. Scade tonusul muschilor netezi ai TGI, cailor si vezicii biliare. Micsoreaza tonusul vezicii urinare insa provoaca spasmul sfincterului si retentie urinara. Dilata pupila, provoaca cicloplegie, creste presiunea intraoculara.

Indicatii

Spasmele musculaturii netezi a organelor interne: TGI, cailor biliare, bronhiilor. Ulcerul gastric si duodenal, pancreatita acuta, hipersalivatia (parkinsonism, intoxicatia cu metale grele). Medicatia preoperatorie. Blocul A-V. Intoxicatia cu m-colinomimetice si anticolinesterazice (reversibile si ireversibile). Cercetarea fundului ochiului, pentru paralizia acomodarii, tratamentul iriditelor, iridociclitelor, chorioiditelor, keratitelor, emboliilor si spasmelor arterei centrale a retinei si unor traume oculare.

Contraindicatii

Glaucomul sau posibilitatea glaucomului, adenomul de prostata cu retentie urinara, hipersensibilitatea la atropina.

Posologie

Cate 0,15-1 mg s.c., i.m. sau i.v. de 1-2 ori pe zi. In oftalmologie colir 1% cate 1-2 picaturi in ochiul bolnav (pentru copii concentratii mai mici) de 3 ori pe zi.

Supradozare

Agitatie psihomotorie, halucinatii, delir, coma, depresie respiratorie, uscaciunea mucoaselor si a pielii, hipertermie. Tratament: Lavaj gastric cu solutie 4% de acid tanic. In agitatia psihomotorie se recomanda barbiturice sau diazepam in doze moderate deoarece in fazele tardive atropina inhiba centrul respirator. Analepticele nu sunt recomandate. Hipertermia poate fi redusa cu cearsafuri umede (alcool, apa). Ochii trebuiesc umectati incontinuu cu apa sau ser fiziologic. Respiratie cu oxigen. Cateterizarea vezicii urinare.

Efecte adverse

Xerostomie, tahicardie, constipatie, mictiune dificila, midriaza, fotofobie, paralizia acomodarii.

Interactiuni

Reduce actiunea colinomimeticelor si anticolinesterazicelor.

Precautii

Pacientii cu afectiuni cardiovasculare severe. Dupa instilarea solutiilor de atropina in sacul conjunctival se va apasa ductul lacrimal pentru a se evita trecerea solutiei in orofaringe si absorbtia (1 picatura solutie 1% contine 0,5 mg atropina).

Sulfat de atropina (Farmaco, Moldova). Picaturi oftalmice 1%-5 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!