Atenolol

           

Atenololum C07A B03

Specialitati: Atenolol, Azectol, Vascoten, Synarome, Tenormin, Unilok.

Proprietati

Beta-adrenoblocator cardioselectiv fara proprietati simpatomimetice intrinsece sau membranostabilizatoare. Este hidrosolubil si depaseste cu greu bariera hematoencefalica, ceeace explica lipsa efectelor centrale (nu provoaca tulburari ale somnului sau de ordin emotional). Afinitatea sa pentru receptorii beta-1 este de 3 ori mai mare decat pentru beta-2 si este mai putin periculos pentru bolnavii de astm bronsic. Scade influenta simpatica asupra miocardului, manifesta actiune inotrop-, dromotrop, batmotrop- si cronotrop-negativa, optimizand lucrul inimii. Este eficicent in hipertensiunea arteriala, angina toracala si aritmiile cardiace atat in repaus, cat si in efortul fizic sau psihic.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala, angina pectorala (profilaxia acceselor, a infarctului miocardic si a mortii subite), aritmiile cardiace (tahicardia supraventriculara, fibrilatia atriala, extrasistolele supraventriculare si ventriculare, tahiaritmiile asociate cu infarctul miocardic).

Contraindicatii

Blocul cardiac de gradul II sau III.

Posologie

In hipertensiunea arteriala cate 100 mg o data pe zi (doza initiala trebuie stabilita primele 2 saptamani). In angina pectorala cate 100 mg/zi intr-o singura priza sau divizata in doua prize.

Supradozare

Bradicardie exprimata. Tratament: Atropina 1-2 mg i.v. In caz de necesitate se poate administra isoprenalina 0,025 mg (25 micrograme) sau orciprenalina 0,5 mg i.v. lent.

Efecte adverse

Vasoconstrictie reflexa periferica (maini si piocioare reci), oboseala musculara, bradicardie, reactii alergice cutane.

Interactiuni

Atenololul creste efectul antihipertensiv al diureticelor si altor antihipertensive, creste actiunea insulinei si hipoglicemiantelor orale. In administrarea concomitenta cu reserpina, clonidina, metildopa, verapamilul creste riscul bradicardiei si hipotensiunii severe.

Precautii

Insuficienta cardiaca, bronsita cronica obstructiva, astmul bronsic, sarcina. Sistarea tratamentului cu atenolol trebuie facuta treptat din cauza riscului sindromului rebound.

Atenolol (Norton Healthcare Ltd, Marea Britanie). Comprimate50 mg si 100 mg N 28.

Atenolol (Life Pharma, Italia). Comprimate 100 mg N 28, N 100, N 250, N 500 si N 1000.

Atenolol (Pliva, Croatia). Comprimate 50 mg N 30 si 100 mg N 14.

Azectol (Help, Grecia). Comprimate 100 mg N 21.

Synarome (Faran Laboratories, Grecia). Comprimate 100 mg N 20.

Tenormin (ICN Alkaloida, Ungaria). Comprimate filmate 50 mg si 100 mg N 30.

Unilok (Nycomed DAK, Danemarca). Comprimate filmate 50 mg si 100 mg N 30 si N 100.

Vascoten (Medochemie, Cipru). Comprimate filmate 50mg N30 si 100mg N20 si N100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!