Articaina

           

Articainum N01B B08

Specialitati: Ultracain D-S, Ultracain D-S forte.

Proprietati

Anestezic local de tip amidic. Mecanismul actiunii consta in stabilizarea membranelor neuronale, prevenirea generarii si transmiterii impulsului nervos.

Indicatii

Anestezia infiltrativa, regionala si spinala.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la anestezicele locale de tip amidic. Bolile sistemului nervos central: meningita, tumorile, poliomielita. Hemoragia intracraniana. Osteochondroza, spondilitele, tuberculoza sau leziunile metastatice ale coloanei vertebrale. Anemia pernicioasa cu simptomatologie neurologica. Insuficienta cardiaca decompensata. Pleurezia exsudativa severa. Tensiunea intraperitoneala crescuta si ascita severa. Neoplaziile cavitatii peritoneale. Hipotensiunea severa (soc cardiogen sau hipovolemic). Septicemia. Leziunile purulente cutanate in locul injectiei. Coagulopatiile si tratamentul cu anticoagulante. Anestezia regionala dupa Bier.

Posologie

Se stabilesc in mos individual in functie de indicatii si forma medicamentoasa.

Supradozare

Ameteli, agitatie motorie, dereglari ale constiintei. Tratament: Pacientului i se da imediat pozitie orizontala, i se acorda respiratie asistata, oxigen, intubatie endotraheala si respiratie controlata. In fibrilatiile musculare sau convulsii - barbiturice cu actiune scurta sau ultrascurta i.v. lent cu controlul parametrilor hemodinamici si respiratiei. Perfuzie i.v. de lichid. Analepticele sunt contraindicate. In soc pozitie orizontala cu picioarele ridicate, inhalatie de oxigen, perfuzie de electroliti sau substituenti de plasma, glucocorticoizi i.v. (metilprednisolon 250-1000 mg), in colapsul vascular iminent si bradicardie 0,025-0,1 mg epinefrina (0,25-1 ml cu concentratia 0,01%) i.v. lent cu controlul pulsului si tensiunii arteriale. Nu se recomanda depasirea dozei de 0,1 mg la o administrare. In tahiartimii si tahicardii severe - antiaritmice, cu exceptia beta-blocantelor. In hipertensiunea arteriala - vasodilatatoare periferice.

Efecte adverse

Cefalee, afectiuni ale vederii, greata, varsaturi. Rar reactii alergice.

Interactiuni

Beta-blocantele cresc riscul crizei hipertensive si bradicardiei severe.

Precautii

Preparatul nu se administreaza i.v. sau in tesuturile inflamate. In deficitul de colinesteraze actiunea preparatului poate fi de lunga durata. Conducerea vehiculelor poatee fi hotarata de medicul stomatolog in dependenta de starea pacientului.

Ultracain D-S (Hoechst, Germania). Solutie injectabila 2ml in fiole N100 si cartuse 1,7 ml N 100 si N 1000.

Compozitie: Articaina 40 mg, Epinefrina 0,006 mg, Vehicul ad 1ml.

Proprietati

Preparat combinat creat pentru utilizare in stomatologie. Articaina este un anestezic local de tip amidic cu inceput rapid al actiunii (1-3 min) cu durata pana la 45 min. Nu irita tesuturile, se suporta bine, rana se cicatrizeaza fara complicatii. Concentratia mica a epinefrinei ii limiteaza actiunea numai la locul administrarii, fara efecte sistemice (nu creste tensiunea arteriala, nici frecventa cardiaca). Preparatul are toxicitate redusa.

Indicatii

Anestezia infiltrativa si tronculara in stomatologie in scopul extractiei unui sau catorva dinti, prelucrarea cavitatilor cariilor sub coronite.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la articaina, epinefrina sau sulfiti; tahicardia paroxistica si alte tahiaritmii, glaucomul cu unghi inchis, tratamentul concomitent cu beta-blocante neselective.

Posologie

In extractia dintilor superiori 1,7 ml sub mucoasa gingivala. In unele cazuri este necesara administrarea suplimentara a inca 1-1,7 ml pentru anestezia perfecta. In cazul extractiei premolarilor mandibulari 1,7 ml pentru fiecare dinte prin infiltratie. In caz de nevoie se administreaza suplimentar 1-1,7 ml. Daca anestezia nu este perfecta nici in acest caz se recurge la anestezia tronculara. In prelucrarea cavitatii cariei sub coronita 0,5-1,7 ml pentru fiecare dinte sub forma de anestezie infiltrativa. Doza maxima pentru un adult este de 7 mg/kg de articaina.

Supradozare

Ameteli, agitatie motorie, dereglari ale constiintei. Tratament: Pacientului i se da imediat poziti orizontala, respiratie asistata, oxigen, intubatie endotraheala si respiratie controlata. In fibrilatiile musculare sau convulsii se administreaza barbiturice cu actiune scurta sau ultrascurta i.v. lent cu controlul parametrilor hemodinamici si respiratiei. Perfuzie i.v. de lichid. Analepticele sunt contraindicate. In soc pacientului i se da pozitie orizontala cu picioarele ridicate, inhalatie de oxigen, perfuzie de electroliti sau substituenti de plasma, glucocorticoizi i.v. (metilprednisolon 250-1000 mg), in colapsul vascular iminent si bradicardie 0,025-0,1 mg epinefrina (0,25-1 ml cu concentratia 0,01%) i.v. lent cu controlul pulsului si tensiunii arteriale fara a depasi doza de 0,1 mg la o administrare. In tahiartimii si tahicardii severe - antiaritmice, cu exceptia beta-blocantelor. In hipertensiunea arteriala - vasodilatatoare periferice.

Efecte adverse

Dereglari ale constiintei pana la pierderea ei, inhibitie respiratorie pana la apnee, tremor muscular, contractii fasciculare musculare pana la convulsii generalizate, greata, varsaturi; diplopie, pierderea reversibila a vederii; dereglari hemodinamice moderate (hipotensiune arteriala, aritmii); edem sau inflamatie in locul administrarii, inrosirea pielii, urticarie, conjunctivita, rinita, edem angio-nevrotic pana la edemul coardelor vocale si asfixie. Aceste fenomene pot evolua pana la socul anafilactic. In cazul introducerii accidentale intravasculare pot aparea zone ischemice in locul administrarii si necroza tisulara. Leziunile nervului facial si paralizia lui pot avea loc numai in nerespectarea tehnicii administrarii.

Interactiuni

Antidepresivele triciclice si IMAO cresc efectul hipertensiv. Beta-blocantele cresc riscul crizei hipertensive si bradicardiei severe.

Precautii

Preparatul nu se administreaza i.v. sau in tesuturile inflamate. Pacientii cu astm bronsic sunt sensibili la sulfiti (intra in componenta Ultracainei D-S). In deficitul de colinesteraze actiunea preparatului poate fi de lunga durata. In insuficienta cardiaca, angina pectorala, aritmii, infarct miocardic in antecedente, bronsita cronica, emfizem, diabet zaharat, hipertiroidism, agitatie se recomanda administrarea numai a Ultracainei D-S deoarece are continut minim de epinefrina. Conducerea vehiculelor dupa injectia de Ultracaina D-S poate fi hotarata de medicul stomatolog in dependenta de starea pacientului. Resturile de Ultracaina D-S nu se administreaza altor pacienti din cauza riscului transmiterii hepatitei.

Ultracain D-S Forte (Hoechst, Germania). Solutie injectabila in fiole a 2ml N 100 si cartuse 1,7 ml N 100 si N 1000.

Compozitie:Articaina 40 mg, Epinefrina 0,012mg, Vehicul ad 1ml.

Proprietati

Preparat combinat creat pentru utilizarea in stomatologie. Articaina este un anestezic local de tip amidic cu inceput rapid al actiunii (1-3 min) cu durata pana la 75 min. Nu irita tesuturile, se suporta bine, rana se cicatrizeaza fara complicatii. Concentratia mica a epinefrinei ii limiteaza actiunea numai cu locul administrarii, fara efecte sistemice (nu creste tensiunea arteriala, nici frecventa cardiaca). Preparatul are toxicitate redusa.

Indicatii

Anestezia infiltrativa si tronculara in stomatologie in urmatoarele operatii: pe mucoase si oase daca se cere un efect ischemic mai pronuntat; pe pulpa dentara (amputatia si extirpatia pulpei); extirpatia dintelui frant (osteotomie); extirpatia dintelui atacat de parodontotita apicala; operatia Coldwell-Luc; osteosinteza transcutana; chistectomia; operatiile muco-gingivale; rezectia apexului radiculei dentare; prepararea cavitatilor cariilor si dintilor sub coroane la pacientii cu hipersensibilitatea dintilor.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la articaina, epinefrina sau sulfiti; tahicardia paroxistica si alte tahiaritmii,, glaucomul cu unghi inchis, tratamentul concomitent cu beta-blocante neselective.

Posologie

Se stabilesc in mod individual. Pentru o procedura, adulti, pana la 7 mg/kg articaina. Se recomanda utilizarea seringelor Uniject K pentru cartuse.

Supradozare

Ameteli, agitatie motorie, dereglari ale constiintei. Tratament: Pacientului i se da imediat poziti orizontala, respiratie asistata, oxigen, intubatie endotraheala si respiratie controlata. In fibrilatiile musculare sau convulsii barbiturice cu actiune scurta sau ultrascurta i.v. lent cu controlul parametrilor hemodinamici si respiratiei. Perfuzie i.v. de lichid. Analepticele sunt contraindicate. In soc pozitie orizontala cu picioarele ridicate, inhalatie de oxigen, perfuzie de electroliti sau substituenti de plasma, glucocorticoizi i.v. (metilprednisolon 250-1000 mg), in colapsul vascular iminent si bradicardie 0,025-0,1 mg epinefrina (0,25-1 ml cu concentratia 0,01%) i.v. lent cu controlul pulsului si tensiunii arteriale. Nu se recomanda depasirea dozei de 0,1 mg epinefrina la o administrare. In tahiartimii si tahicardii severe - antiaritmice, cu exceptia beta-blocantelor. In hipertensiunea arteriala - vasodilatatoare periferice.

Efecte adverse

Dereglari ale constiintei pana la pierderea ei, inhibitie respiratorie pana la apnee, tremor muscular, contractiki fasciculare musculare pana la convulsii generalizate, greata, varsaturi; diplopie, pierderea reversibila a vederii; dereglari hemodinamice moderate (hipotensiune arteriala, aritmii); edem sau inflamatie in locul administrarii, inrosirea pielii, urticarie, conjunctivita, rinita, edem angionevrotic pana la edemul coardelor vocale si asfixie. Aceste fenomene pot evolua pana la socul anafilactic. In cazul introducerii accidentale intravasculare pot apare zone ischemice in locul administrarii si necroza tisulara. Leziunile nervului facial si paralizia lui pot avea loc numai in nerespectarea tehnicii administrarii.

Interactiuni

Antidepresivele triciclice si inhibitorii MAO cresc efectul hipertensiv. Beta-blocantele cresc riscul crizei hipertensive si bradicardiei severe.

Precautii

Preparatul nu se administreaza i.v. sau in tesuturile inflamate. Pacientii cu astm bronsic sunt sensibili la sulfiti (intra in componenta Ultracainei D-S forte). In deficitul de colinesteraze actiunea preparatului poate fi de lunga durata. In insuficienta cardiaca, angina pectorala, aritmii, infarct miocardic in antecedente, bronsita cronica, emfizem, diabet zaharat, hipertireoza, agitatie se recomanda administrarea ultracainei D-S (are continut minim de epinefrina). Conducerea vehiculelor dupa injectia de Ultracaina D-S forte poate fi hotarata de medicul stomatolog in dependenta de starea pacientului. Resturile de Ultracaina D-S forte nu se administreaza altor pacienti din cauza riscului transmiterii hepatitei.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!