Angiopatia amiloida

           

Angiopatia amiloida cerebrala este o maladie a varstei a treia. Formele familiale rare (tipul Islandic si German) afecteaza indivizii mai tineri.

Morfopatologie

Depunerile de amiloid sunt observate in arterele cerebrale mici si medii, in absenta amiloidozei sistemice. Sunt depistate si leziuni de tip Alzheimer, inclusiv placile neuritice si neurofilamentele.

Manifestari clinice

Angiopatia amiloida cerebrala se manifesta clinic ca o dementa progresiva sau prin hemoragii lobare recurente, producand deficite neurologice focale acute si in final rezultand in dementa multiinfarct.

Diagnostic

Caracteristicile radiologice sunt similare cu cele din maladia Biswangher, frecvent in asociere cu evidente ale unor hemoragii subcorticale mai mult sau mai putin recente. Diagnosticul poate fi stabilit in mod definitiv doar in baza biopsiei cerebrale, dar este considerat a fi foarte probabil la pacientii care au suferit doua sau mai multe hemoragii lobare si a caror RMN releva schimbari microangiopatice.
Tratament nu exista.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!