Amrinon

           

Amrinonum C01C E01

Specialitati: Inocor.

Proprietati

Amrinonul este un agent inotrop pozitiv cu efect vasodilatator. Se deosebeste de glicozizii cardiaci si catecolamine nu numai prin structura, dar si mecanismul actiunii. Acesta consta in inhibitia fosfodiesterazei celulelor musculare netede ale vaselor sanguine si cardiomiocitelor in rezultatul careia in ele se acumuleaza AMPc. Dilatarea vaselor sistemice conduce la micsorarea presarcinii si postsarcinii, ceea ce usureaza lucrul inimii. Spre deosebire de glicozidele cardiace, nu inhiba pompa sodica. Nu manifesta nici actiune simpatomimetica.

Indicatii

Insuficienta cardiaca congestiva (tratament de scurta durata) la pacientii rezistenti la alte preparate (digitalice, diuretice sau vasodilatatoare). Bolnavii trebuiesc monitorizati din cauza numeroaselor efecte adverse ale amrinonului.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat sau la bisulfiti (care se contin in solutiile amrinonului), hipovolemia grava, valvulopatiile obstructive, sarcina, perioada de lactatie.

Posologie

Initiala 0,75 mg/kg i.v. lent (2-3 min). Doza de intretinere este de 5-10 mcg/kg/min in perfuzie i.v. Pentru perfuzia i.v. solutia injectabila se diluiaza cu ser fiziologic de doua ori). Daca este nevoie, peste 30 min se mai administreaza o doza de atac de 0,75 mg/kg i.v. Doza maxima pentru 24 de ore este de 10 mg/kg.

Supradozare

Hipotensiune severa. Terapie simptomatica. Preparatul nu are antidot.

Efecte adverse

Greata, voma, anorexie, dureri abdominale, afectiuni hepatice (cresterea activitatii transaminazelor plasmatice, hiperbilirubinemie, icter; trombocitopenie, febra, dureri toracale si in locul injectarii. Hipersensibilitate.

Interactiuni

Disopiramida administrata concomitent cu amrinonul poate conduce la hipotensiune severa. Solutiile de amrinona sunt incompatibile cu cele de glucoza.

Precautii

A se administra numai pacientilor spitalizati si monitorizati. A se dilua cu solutii care nu contin glucoza.

Inocor (Sanofi-Winthrop, Franta). Solutie injectabila 5 mg/ml 20 ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!