Amiodaron

           

Amiodaronum C01B D01

Specialitati: Cordarone, Sedacoron.

Proprietati

Antiaritmic si antianginal. Blocheaza canalele de sodiu, potasiu si calciu. Are proprietati de alfa- si beta-blocant necompetitiv. Scade frecventa contractiilor cardiace, ceeace conduce la reducerea necesarului miocardului in oxigen. Scade rezistenta arterelor coronare si amelioreaza perfuzia sanguina a miocardului. Efectul antiaritmic se explica prin cresterea duratei potentialului de actiune si a perioadei refractare efective a atriilor si ventriculelor inimii, nodulului A-V, fasciculului His, fibrelor Purkinje, ceeace are ca urmare reducerea automatismului nodului sinusal, conductibilitatii A-V si excitabilitatii cardiomiocitelor.

Indicatii

Angina pectorala cronica stabila si instabila, infarctul de miocard in faza acuta cu riscul afectiunilor ritmului cardiac, perioada de recuperare dupa infarctul de miocard, tratamentul si profilaxia afectiunilor ritmului cardiac (tahicardia supraventriculara, inclusiv sindromul Wolf-Parkinson-White, tahicardia ventriculara, tahicardia sinusala, flutterul atrial), extrasistoliile supraventriculare si ventriculare.

Contraindicatii

Bradicardia sinusala, blocul A-V de gradul II sau III, hipotensiunea arteriala severa, colapsul, socul, hipotiroidismul si hipertiroidismul, lactatia, hipersensibilitatea la iod.

Posologie

Doza de atac 400-600 mg/zi 8-15 zile, doza de intretinere 200-400 mg o data pe zi (pentru unii bolnavi este suficienta doza de 100 mg pe zi. Dupa fiecare 5 zile de tratament se recomanda 2 zile de intrerupere. Durata curei 1-2 ani. In aritmiile paroxistice se administreaza i.v. 5 mg/kg (in bolus sau perfuzie). Copii, doza de atac 8-10 mg/kg/zi timp de 8-15 zile.

Supradozare

Bradicardie severa, hipotensiune arteriala. Tratament: In bradicardie se administreaza un beta-mimetic sau se utilizeaza un pacemaker, in hipotensiune un agent cu actiune inotrop-pozitiva sau/si vasopresor. Amiodaronul este nedializabil. Intoxicatiile cu doze de 3-8 g nu au fost fatale si au ramas fara sechele.

Efecte adverse

Greturi, anorexie, hepatita, bradicardie sinusala, infiltrate pulmonare cu fibroza, ataxie, ameteli, tremor, depozite corneene de lipofuscina, fotosensibilizare, hipo- sau hipertiroidism, neuropatii periferice, tremor, in administrarea i.v. - bronhospasm.

Interactiuni

Nitratii cu actiune retard cresc actiunea antianginala a amiodaronului. Digitalicele cresc riscul bradicardiei. Nu se recomanda administrarea concomitenta a verapamilului sau beta-blocantelor. Amiodaronul creste concentratia plasmatica si efectul clinic al anticoagulantelor, poate declansa hemoragii, uneori fatale. Dozele anticoagulantelor trebuiesc reduse pana la jumatate si monitorizat timpul protrombinic.

Precautii

Blocul A-V de gradul I, afectiunile tiroidiene. Sarcina (preparatul se adminisreaza numai in indicatii vitale).

Amiokordin (KRKA, Slovenia). Comprimate 200 mg N 30 si N 60.

Cordarone (KRKA, Slovenia). Comprimate 200 mg N 60. Solutie injectabila 150 mg/3 ml in fiole N 5.

Cordarone (Sanofi-Winthrop, Franta). Comprimate 200 mg N 30. Solutie injectabila 150 mg/3 ml in fiole N 6.

Sedacoron (Ebewe Pharmaceuticals, Austria). Comprimate 200 mg N 50. Concentrat pentru perfuzii 150 mg/3 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!