Aminoglutetimida

           

Aminogluthetimidum L02B G01

Specialitati: Mamomit.

Proprietati

Inhiba aromataza care participa la sinteza estrogenilor in tesuturi. Deasemenea inhiba transformarea colesterolului in pregnenolon care este precursorul tuturor steroizilor suprarenali. Din aceasta cauza creste, compensator, secretia hormonului adrenocorticotrop. In scopul blocarii acesteia se administreaza glucocorticoizi (de exemplu hidrocortison).

Indicatii

Carcinomul mamar metastazic postmenopauzal, carcinomul testicular rezistent la terapia hormonala, sindromul Cushing, in special in carcinomul suprarenal.

Contraindicatii

Infectiile bacteriene si virale, insuficienta hepatica sau renala, sensibilitatea la aminoglutetimida.

Posologie

In carcinomul mamar sau testicular initial cate 250 mg de 3 ori pe zi impreuna cu hidrocortison 40 mg/zi (10 mg dimineata, 10 mg la pranz si 20 mg seara la culcare), doza de intretinere - cate 250 mg de 4 ori pe zi impreuna cu hidrocortison dupa aceeasi schema. In tratamentul antiadrenal initial cate 250 mg de 3 ori pe zi timp de 2 saptamani, apoi (intretinere) cate 250 mg de 4 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Insuficienta suprarenala (bronzarea pielii, depresie psihica s.a.), leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza, hipotiroidism si gusa, reactii alergice, hipotensiune arteriala, virilism si hirsutism (la femei), cefalee, somnolenta.

Interactiuni

Aminoglutetimida induce enzimele microzomiale hepatice accelerand, in asa fel, metabolismul si scazand efectul anticoagulantelor indirecte, dexametasonului, digitoxinei, teofilinei. Inhiba sinteza mineralocorticoizilor (care se recomanda a se administra concomitent).

Precautii

Sarcina. Preparatul poate avea efecte nefaste asupra fatului.

Mamomit (Pliva, Croatia). Comprimate 250 mg N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!