Amilozid-B

           

(Biogal, Ungaria). Comprimate N 20.

Compozitie: Hydrochlorothiazidum 50 mg, Amiloridum 5 mg.

Proprietati

Combinatia unui saluretic tiazidic (hidroclorotiazid) cu un antikaliuretic (amilorid) urmareste doua scopuri: cresterea efectului diuretic (prin sinergism) si reducerea pierderilor de potasiu care se intalneste in tratamentul de durata numai cu tiazide.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca cronica, indeosebi tratatata cu digitalice la bolnavii cu aritmii, ascita asociata cu ciroza hepatica. Preparatul poate fi utilizat aparte sau in combinatie cu alte antihipertensive, inclusiv beta-blocante. In edemele severe se recomanda de inceput cu un diuretic puternic si apoi de trecut la Amilozid-B.

Contraindicatii

Insuficienta renala (creatinina serica peste 1,5 mg%), hiperkaliemia (peste 5,5 mEq/l), tratamentul cu alt antikaliuretic, nefropatia diabetica, glomerulonefrita acuta, coma hepatica iminenta sau actuala, hiponatriemia severa, administrarea unor doze mari de potasiu sau dieta bogata in potasiu, acidoza metabolica, calculoza renala, sarcina, lactatia, varsta sub 14 ani, terapia cu litiu, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Comprimatele se iau dupa mese cu putina apa. In hipertensiunea arteriala, initiala cate un comprimat de 1-2 ori pe zi (dimineata si la pranz), de intretinere - doze mai mici. In edemele cardiace cate 1 comprimat de 1-2 ori pe zi (maximum 4 comprimate/zi), de intretinere - 1/2 comprimat pe zi sau 1 comprimat la fiecare 2 zile. In ascita asociata cu ciroza hepatica, initiala 1 comprimat o data pe zi, marind-o pana la cea optima (insa numai pana la 4 comprimate/zi). Efectul se intretine cu doze mai mici. In insuficienta renala (nivelul ureei sub 30 mg% sau al creatininei sub 1,5 mg%) dozele se reduc.

Supradozare

Dezechilibru electrolitic si deshidratare. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Greata,, discomfort gastric, diaree sau constipatie. Dureri musculare, covulsii musculare, xerostomie, sete, dureri articulare, prurit cauzat de pierderea de electroliti. Hipotensiune, colaps, cefalee, palpitatii, dureri toracale. Reactii alergice cutanate, exanteme, foarte rar sindrom Stevens-Johnson. Somnolenta, nervozitate, insomnie, depresie. Hemoragii stomacale sau intestinale, sughit, enureza, scaderea libido-ului, tuse, dispnee, congestie nazala, acufene. In cazuri particulare pancreatita, colecistita, vasculita necrotica, hipercalciemie, nefrita interstitiala, leucopenie, trombocitopenie. Hiperglicemie si scaderea tolerantei la glucoza, in primul rand la diabetici. Hiperuricemie, accese de guta. Hiperkaliemie, hiponatriemie, deshidratare.

Interactiuni

Creste concentratia litiului si toxicitatea lui. Creste actiunea antihipertensivelor cu riscul hipotensiunii, inhibitorilor enzimei de conversie cu riscul hiperkaliemiei, indeosebi in insuficienta renala. Colestiramina reduce absorbtia hidroclorotiazidei, antiinflamatoarele nesteroidiene si estrogenii scad actiunea amilozidului-B. Scade efectul anticoagulantelor. Ciclosporina creste riscul hiperkaliemiei, iar in insuficienta renala conduce la retentia lichidului.

Precautii

Riscul hiperkaliemiei este mare in insuficienta renala, diabetul zaharat. In insuficienta respiratorie si diabetul zaharat exista riscul acidozei. In ciroza hepatica dezechilibrul electrolitic poate conduce la coma hepatica. La varstnici riscul dezechilibrului electrolitic este mai mare. Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita vigilenta.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!