Amilorid

           

Amiloridum C03D B01

Proprietati

Amiloridul este un diuretic antikaliuretic cu actiune diuretica, natriuretica si antihipertensiva mai slaba decat a tiazidelor sau a diureticelor de ansa, insa le creste actiunea in administrarea concomitenta, reduce pierderile de magneziu. Nu este un antagonist al aldosteronului si isi exercita actiunea si in lipsa acestuia. Efectul antikaliuretic se datoreste inhibitiei reabsorbtiei sodiului in tubii contorsi distali, tubii colectori corticali si ductele colectoare, reducerii potentialului negativ din lumenul tubular, ceeace scade secretia potasiului si ionilor de hidrogen. Amiloridul rareori se foloseste aparte (in monoterapie) din cauza riscului hiperkaliemiei (peste 5,5 mEq/l). Poate fi utilizat doar in tratamentul hipokaliemiei persistente. Actiunea incepe peste 2 ore dupa ingestie, varful actiunii - 3-4 ore, durata - 24 ore.

Indicatii

Profilaxia hipokaliemiei in tratamentul cu saluretice a hipertensiunii arteriale sau insuficientei cardiace congestive. Tratamentul hipokaliemiei la pacientii digitalizati pentru a preveni aritmiile cardiace severe.

Contraindicatii

Hiperkaliemia, suplimentarea cu potasiu, insuficienta renala, hipersensibilitatea la preparat. Anuria, insuficienta renala acuta sau cronica, nefropatia diabetica.

Posologie

Cate 5 mg o data pe zi in timpul mesei.

Supradozare

Fenomene de deshidratare si dezechilibru electrolitic. Tratament: lavaj gastric, restabilirea echilibrului hidroelectrolitic, terapie simptomatica.

Efecte adverse

Greata, anorexie, dureri abdominale, flatulenta, eruptii cutanate.

Interactiuni

Inhibitorii enzimei de conversie (captopril, enalapril, lisinopril, ramipril) cresc riscul hiperkaliemiei. Reduce excretia litiului si creste toxicitatea acestuia. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc efectele amiloridului (ca si a altor diuretice).

Precautii

Se recomanda monitorizarea concentratiei serice a electrolitilor, indeosebi la pacientii cu ciroza hepatica, ascita, alcaloza metabolica sau edeme rezistente din cauza riscului unor complicatii grave sau fatale.

Nota: Se intalneste in asociatii (Amilozid-B, Moduretic).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!