Amikacina

           

Amikacinum J01G B06

Specialitati: Amikacin, Amikin, Chemacin.

Proprietati

Amikacina este un antibiotic aminoglicozidic semisintetic obtinut din kanamicina. Este mai rezistenta la actiunea enzimelor care inactiveaza alte aminoglicozide ca gentamicina, tobramicina sau kanamicina. Se utilizeaza sub forma de sulfat. Este indicata in tratamentul de scurta durata (7-10 zile) a infectiilor provocate de bacteriile gram-negative, inclusiv Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Proteus spp., Providencia spp., Klebsiella-Enterobacter-Serratia spp., Acinetobacter spp. Este activa contra Staphylococcus spp., producatori si neproducatori de penicilinaze, inclusiv tulpinile meticilino-rezistente. Putin activa pe Streptococcus spp.

Indicatii

Infectii grave respiratorii, urinare, osteo-articulare, ale pielii si tesuturilor moi (incl. arsurile), intra-abdominale, septicemiile, inclusiv neonatale, meningitele, inclusiv cu tulpini rezistente la gentamicina, kanamicina si tobramicina.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la aminoglicozide.

Posologie

Adulti si copii 15 mg/kilocorp/zi divizate in 2-3 administrari i.m.; nou-nascuti, doza de atac 10 mg/kilocorp o data pe zi, de intretinere 7,5 mg/kilocorp de 2 ori pe zi i.m. Cura de tratament este de obicei de 7-10 zile (mai departe se impune monitorizarea functiilor renale si acustice). Efectul clinic se observa peste 1-2 zile. Daca peste 3-5 zile starea clinica a pacientului nu se amelioreaza, tratamentul trebuie stopat si reevaluat. In afectiunile renale si septicemie, cand aceste functii pot fi reduse, dozele trebuie ajustate dupa clearance-ul creatininei).

Supradozare

Dificultati respiratorii. Preparatul se elimina prin hemodializa sau dializa peritoneala. La nou-nascuti hemotransfuzie de schimb. In caz de necesitate respiratie asistata.

Efecte adverse

Simptome de neurotoxicitate (ototoxicitate, prepoderent afectiuni acustice, dar si cohleare care pot fi ireversibile), nefrotoxice (cresterea creatininei serice, albuminuriei, hematuriei, azotemiei, oliguriei; aceste efecte sunt reversibile daca tratamentul este stopat la timp), blocada neuro-musculara (pot fi acute si afecta musculatura respiratorie urmata de apnee).

Interactiuni

Diureticele de ansa (furosemid, acid etacrinic) cresc riscul ototoxicitatii, cefalosporinele, in special cefaloridina, antibioticele neuro- si nefrotoxice (bacitracina, amfotericina B, monomicina, viomicina, polimixinele, colistina, vancomicina), cisplatinul cresc riscul nefrotoxicitatii. Chinidina, magneziul, miorelaxantele administrate concomitent cu amikacina provoaca paralizie neuro-musculara de tip curarinic.

Precautii

Preparatul trece in lichidul amniotic si sangele fetal (ototoxicitate!). Femeilor gravide amikacina poate fi administrata numai in cazurile acute si fara combinatii cu alte preparate. Nu se administreaza in timpul operatiilor chirurgicale concomitent cu anestezice generale si miorelaxante din cauza riscului apneei.

Amikacin (ICN Jugoslavija, Iugoslavia). Solutie injectabila 100 mg / 2 ml in fiole N 10.

Amikin (Bristol Myers Squibb, SUA). Solutie injectabila 500 mg/2 ml in flacoane N 1.

Chemacin (Life Pharma, Italia). Solutie injectabila 500 mg/2 ml si 1000 mg/4 ml in fiole N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!