Amidotrizoat sodic

           

Natrii amidotrizoas V08A A01

Specialitati: Gastrografin, Urografin, Trazograph, Triombrast.

Proprietati

Remediu radioopac constituit din Diatriazoat de sodiu si Diatriazoat de meglumina. Retine razele Roentgen datorita continutului inalt de iod.

Indicatii

Urografia i.v. si retrograda, angiografia cerebrala, arteriografia selectiva, aortografia, tomografia computerizata, histero-salpingografia.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparatele iodate; hipertiroidismul, insuficienta renala si/sau hepatica, tuberculoza evolutuva, emfizemul pulmonar, afectiunile miocardice, hipertensiunea arteriala severa, insuficienta circulatorie cu fenomene decompensatorii, starile de soc sau colaps, formele acute de flebita (in flebografie).

Posologie

Adulti 20-60 ml, copii 2-3 ml/kg corp. In administrarea repetata doza totala poate constitui pana la 250 ml adult si in functie de masa corporala la copil.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, senzatie de caldura, febra, sudoratie, cefalee, ameteli. Urticarie, edem, prurit. Vasodilatatie periferica cu hipotensiune si tahicardie. In cazurile severe fibrilatie ventriculara, stop cardiac, reactii anafilactice.

Interactiuni

Antihistaminicele scad intensitatea reactiilor alergice la acidul diatrizoic.

Precautii

A se controla, in prealabil, concentratia serica a ureei. In cazurile de alergii in antecedente a se administra mai intai antihistaminice si corticosteroizi. A se evita deshidratarea organismului, in special in cazul copiilor, varstnicilor, diabeticilor, bolnavilor cu mielom multiplu, insuficienta renala, ateroscleroza cerebrala severa. A avea intotdeauna la dispozitie (pentru cazurile de efecte adverse severe) corticosteroid hidrosolubil, substituent de plasma, stimulant cardivascular (dar nu adrenalina), diuretic de ansa, tranchilizant, eufilina.

Gastrografin (Schering, Germania). Solutie pentru uz intern 370 mg/ml-100 ml in flacoane.

Urografin (Schering; Germania). Solutie injectabila 76% in fiole a 20 ml.

Trazograph (Unique Pharmaceutical Labs, India). Solutie injectabila 60% si 76% in fiole a 20 ml N 5.

Triombrast (Farmac, Ucraina). Solutie injectabila 60 % si 76 % 20 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!