Alveofact

           

(Boehringer Ingelheim Pharma, Austria). Suspensie 45 mg/ml in flacoane a 1,2 ml.

Compozitie: Fosfolipide din plamanii de bovine 50,76-60 mg, echivalentul a 66 mcmol sau a 50 mg de fosfolipide totale, Vehicul ad 1,2 ml.

Proprietati

Fosfolipidele preparatului Alveofact corespund celor din surfactantul natural. Este destinat nou-nascutilor prematuri cu distress-sindrom respirator. Se administreaza intratraheal prematurilor cu ventilatie artificiala, se raspandeste imediat pe toata suprafata alveoleleor, reduce necesitatea ventilatiei, concentratia si presiunea oxigenului pot fi scazute rapid. Nu provoaca reactii alergice.

Indicatii

Tratamentul profilactic al copiilor prematuri cu risc de evolutie a distress-sindromului respirator.

Contraindicatii

Nu sunt cunoscute.

Posologie

1,2 ml/kg corp o singura data in primele ore dupa nastere, insa nu mai mult de 4,8 ml/kg (200 mg/kg fosfolipide) direct in trahee dupa intubatie. In caz de necesitate dozele se pot repeta pana la 3 administrari in primele 5 zile ale vietii. Flaconul trebuie incalzit pana la temperatura camerei (insa nu mai mult de 300 C.) si intors usor de 2 ori, insa nu agitat. Suspensia se introduce in bolus prin cateterul introdus in acest scop prin tubul endotraheal si apoi se introduce putin aer pentru a goli cateterul de suspensie. Dupa indepartarea cateterului pacientul este reconectat la respirator. Daca e posibil, pacientul trebuie intors atent pentru cateva secunde pe partea stanga, apoi pe cea dreapta, pus in pozitie verticala pentru a ajuta Alveofactul sa se raspandeasca prin plamani.

Supradozare

Este improbabil ca Alveofactul sa provoace reactii alergice la copiii prematuri, insa sunt posibile reactii anafilactoide. Tratament: Epinefrina, antihistaminice, eventual glucocorticoizi.

Efecte adverse

Nu au fost semnalate. Imediat dupa administrare caile respiratorii pot fi obstruate de lichid. Aceasta obstructie poate fi evitata marind presiunea ventilatorie pentru 30-60 secunde.

Interactiuni

Nu sunt cunoscute. Nu interactioneaza cu glucocorticoizii sau ambroxolul administrati mamelor in scopul profilaxiei distress-sindromului respirator.

Precautii

A se controla presiunea partiala sanguina a oxigenului (hiperoxigenatia poate provoca retinopatie). Dupa administrarea alveofactului trebuie crescut timpul expiratiei. Presiunea inspiratorie prea mare poate provoca leziuni pulmonare.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!