Alprostadil

           

Alprostadilum C01E A01, G04B E01

Specialitati: Caverject.

Proprietati

Alprostadilul este prostaglandina E1. Relaxeaza musculatura neteda vasculara, insa o constricta pe cea intestinala si uterina. Inhiba agregatia plachetara. Administrat i.v. in doze de 1-10 mcg/kg scade tensiunea arteriala prin reducerea rezistentei vasculare periferice. Muschiul neted al ductus arteriosus este deosebit de sensibil la alprostatdil, sub influenta caruia se relaxeaza, se dilata si se deschide. Alprostadilul induce erectie prin relaxarea muschiului neted trabecular si dilatarea arterelor cavernoase, largirea spatiilor lacunare si compresia venulelor catre tunica albuginea (mecanism veno-oclusiv).

Indicatii

Preparatele pediatrice se utilizeaza temporar in terapia paliativa a defectelor cardiace congenitale (atrezia pulmonara, stenoza pulmonara, atrezia tricuspida, tetralogia Fallot, coarctarea aortei, intreruperea arcului aortic, transpozitia marilor vase cu sau fara alte defecte. Preparatele de tip Caverject sunt destinate tratamentului disfunctiilor erectile de ordin neurogen, vasculogen, psihogen sau mixt.

Contraindicatii

In pediatrie nu sunt. In tratamentul disfunctiilor erectile - hipersensibilitatea cunoscuta la preparat, conditiile care predispun la priapism (anemia drepanocitara, leucemia, mielomul multiplu), deformarile anatomice ale penisului (angulatia, fibroza cavernala, boala Peyronie). Alprostadilul nu trebuie administrat barbatilor carora actul sexual le este contraindicat. Nu se administreaza femeilor, nici copiilor.

Posologie

In pediatrie 0,05-0,1 mcg/kg/min in prfuzie continua intr-o vena mare sau artera ombilicala prin cateter, capatul caruia se pozitioneaza la deschiderea ductului arterial. In tratamentul disfunctiilor erectile doza se stabileste in mod individual prin titrare sub observatie medicala si se utilizeaza cea minima efectiva. Preparatul se administreaza intracavernos. In afectiunile erectile neurogene 1,25 mcg in debut dubland doza ulterior, insa nu mai mult de 5 mcg, pana la gasirea dozei efective care provoaca erectie pentru 1 ora. In disfunctiile erectile de alta provenienta (vasculara, psihogena sau mixta) 2,5 mcg dubland-o ulterior (nu mai devreme decate peste 1 ora si nu mai mult decat cu 5 mcg) pana la stabilirea celei efective minime. De regula ea este de 60 mcg. Frecventa administrarilor este de cel mult 3 ori pe saptamana. Pacientul instruit isi poate autoinjecta preparatul in conditii casnice in doza stabilita de medic.

Supradozare

In pediatrie - apnee, bradicardie, pirexie, hipotensiune, senzatii de caldura. In bradicardie sau apnee se stopeaza administrarea si se reinnoieste cu precautie. In pirexie sau hipotensiune se micsoreaza viteza perfuziei. Inrosirea fetei marturiseste pozitia incorecta a cateterului intraarterial care trebuie repozitionat. In tratamentul disfunctiei erectile efectele adverse sunt rare insa pacientul trebuie observat pana la disparitia efectelor sistemice sau pana la detumescenta penisului. Tratamentul este simptomatic. In priapism se administreaza intracavernos amine simpatomimetice sau se aspira alprostadilul sau, la necesitate, se recurge la tratament chirurgical.

Efecte adverse

In administrarea sistemica - cefalee, diaree, greturi, varsaturi, inrosirea pielii, parestezii, hipotensiune arteriala, tahicardie, hipertermie, psihoze, convulsii, reactii alergice, dureri in regiunea inimii si articulatiilor, cresterea activitatii transaminazelor, insuficienta renala acuta, anurie, bloc A-V. In tratamentul indelungat neintrerupt - apnee, riscul rupturii ductului arterial. In administrarea intracavernoasa - dureri in regiunea penisului, erectie indelungata si priapism, rar fibroza, edem, senzatie de caldura, eruptii pe penis, balanita, hemoragii uretrale, prurit si edem in locul injectiei, fimoza, erectie dureroasa, tulburari ejaculatorii. Rar dureri testiculare, edem testicular, dureri scrotale, mictiuni frecvente, incontinenta urinara, dureri in regiunea feselor, picioarelor, organelor sexuale, abdomenului, lombalgii, sidrom gripal.

Interactiuni

Anticoagulantele cresc riscul hemoragiilor.

Precautii

Nu se recomanda combinatia alprostadilului cu alte remedii de tratament al disfunctiei erectile. Pacientul va comunica medicului orice caz de erectie mai indelungata de 6 ore. Preparatele alprostadilului destinate tratamentului disfunctiilor erectile nu se administreaza copiilor sau femeilor.

Caverject (Pharmacia & Upjohn, Belgia). Pulbere parenterala 10 mcg (0,01 mg) in flacoane N 1 in complet cu seringa preumpluta cu solvent N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!