Alprazolam

           

Alprazolamum N05B A12

Specialitati: Helex, Neurol, Xanax.

Proprietati

Derivat de triazolo-benzodiazepina, introdus in terapeutica in 1984. Are actiune anxiolitica, reduce angoasa si senzatia de neliniste, frica si tensiune. Are efect antidepresiv, miorelaxant central si hipnotic moderat.

Indicatii

Anxietatea si neurozele asociate cu angoasa, neliniste, tensiune nervoasa, tulburari ale somnului, irascibilitate si afectiuni somatice. Starile anxio-depresive mixte, starile neurotico-depresive reactive asociate cu indispozitie, pierderea interesului pentru mediul ambiant, neliniste, insomnie, inapetenta, afectiuni somatice; starile anxioase, anxio-depresive si depresiile neurotice asociate cu bolile somatice.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la benzodiazepine.

Posologie

Adulti in starile de angoasa si neliniste, initiala 0,25-0,5 mg de 3 ori pe zi, de intretinere 0,5-4 mg/zi divizata in cateva prize. In depresii, initiala 0,5 mg de 3 ori pe zi, marind-o, la necesitate, pana la 1-4 mg/zi. Pentru batrani si pacienti slabiti 0,25 mg de 2-3 ori pe zi, la necesitate pana la 0,5-0,75 mg/zi. Sistarea tratamentului se face gradual, micsorand doza cu 0,5 mg/zi timp de 3 zile sau mai mult.

Supradozare

Ataxie si somnolenta. Tratament: voma sau spalatura gastrica. Monitorizarea respiratiei si hemodinamicii, perfuzie de lichid in cantitati mari. In caz de nevoie respiratie asistata, levarterenol i.v. Diureza fortata si hemodializa sunt putin eficiente.

Efecte adverse

Somnolenta si ameteli, tulburari vizuale, cefalee, depresie, irascibilitate, tremor, dereglari ale memoriei si coordinatiei. Sunt posibile excitatie, dificultati ale concentrarii atentiei, anorexie, cresterea tensiunii intraoculare. Greata, voma, icter, cresterea activitatii transaminazelor hepatice. Retentie urinara sau enureza. Tulburari ale libido-ului si ciclului menstrual. In tratamentul de durata (peste 12 saptamani) poate conduce la dependenta.

Interactiuni

Administrarea concomitenta a psihotropelor, anticonvulsivantelor, antihistaminicelor, alcoolului etilic creste efectul deprimant al alprazolamului. Creste concentratia serica a imipraminei si dezipraminei. H2-antihistaminicele si antibioticele macrolide inhiba metabolismul hepatic al alprazolamului si-i cresc durata actiunii.

Precautii

Insuficienta hepatica si/sau renala, starile depresive si de inhibitie psiho-motorie, depresia bipolara si starile cu simptome psihotice. Pacientii predispusi la dependenta medicamentoasa. Depresiile severe cu tentatii suicidale (se indica doar doze mici, observatie medicala riguroasa). Conducerea vehiculelor si lucrul cu masini care solicita atentie si vigilenta (somnolenta si ameteli). Varstnicii.

Neurol (Leciva, Cehia). Comprimate 0,25 mg si 1 mg N 30.

Xanax (Pharmacia & Upjohn, Belgia). Comprimate retard 0,5 mg si 1 mg N 30.

Helex (KRKA, Slovenia). Comprimate 0,25 mg, 0,5 mg si 1 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!