Alopurinol

           

Allopurinolum M04A A01

Specialitati: Allopurinol, Milurit, No Uric.

Proprietati

Inhiba xantin-oxidaza si reduce sinteza acidului uric la etapa transformarii hipoxantinei in xantina si a xantinei in acid uric. Hipoxantina si xantina sunt de 10 ori mai solubile, se elimina usor cu urina si riscul cristaluriei este redus. Scade concentratia serica a uratilor si riscul depunerii lor in tesuturi si rinichi.

Indicatii

Guta primara si secundara, calculoza renala cu urati, hiperuricemia primara si secundara in diverse hemoblastoze (leucemie acuta, mieloleucemie cronica, limfosarcom s.a.), in terapia citostatica si actinica a neoplaziilor si in administrarea unor doze masive de coticosteroizi.

Contraindicatii

Afectiunile hepatice sau renale severe, azotemia, hemocromatoza primara (idiopatica), sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la alopurinol.

Posologie

Se stabilesc individual in functie de concentratia serica a acidului uric. Adulti, doza minima 100 mg/zi, maxima 800 mg/zi. In hiperuricemia moderata 200-400 mg/zi timp de 2-3 saptamani, apoi, dupa reducerea uricemiei pana la 60-70 mg/l, se trece la doza de intretinere de 200-300 mg/zi divizata in 2-3 prize luate in timpul meselor. In guta severa cu depuneri de urati in tesuturi si hiperuricemie constanta peste 80-100 mg/l - 600-800 mg/zi (cate 200 mg la o priza) timp de 2-4 saptamani, apoi se trece la doza de intretinere de 100-300 mg/zi timp de cateva luni. Intreruperea tratamentului timp de 2-3 zile poate conduce la reintorcera hiperuricemiei. Pentru profilaxia hiperuricemiei in tratamentul actinic sau chimioterapic al neoplaziilor 400 mg/zi, incepand cu 2-3 zile pana la inceputul tratamentului, pe tot parcursul lui si inca cateve zile dupa terminarea curei.

Supradozare

Greata, varsaturi, diaree, ameteli, oligurie. Tratament: Diureza fortata, hemodializa sau dializa peritoneala.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, rar hepatita granulomatoasa, cresterea enzimelor hepatice in sange; trombocitopenie, leucopenie, eozinofilie, anemie aplastica, anemie hemolitica, reticulocitoza, limfocitoza; acutizarea starii in debutul tratamentului datorita mobilizarii acidului uric din nodulii gutosi si alte depozite tisulare; nevrite, tulburari ale somnului, depresie, amnezie, cataracta, conjunctivita, ambliopie; eritem, febra; rar nefrita interstitiala, hematurie, proteinurie, scaderea libidoului, ginecomastie, vasculita, pericardita, bradicardie, vasodialatatie, tromboflebita, mialgii, bronhospasm, limfadenopatie.

Interactiuni

Scade metabolizarea hepatica si, implicit, creste durata actiunii Azatioprinei si Mercaptopurinei (inhibitia xantinoxidazei), precum si a Metotrexatului, Ciclofosfanului, anticoagulantelor indirecte, Antipirinei, Fenitoinei, Teofilinei. Administrat concomitent cu ampicilina creste riscul eruptiilor, cu preparatele fierului - depunerii lui in ficat, cu clorpropamida - reducerii excretiei urinare si a cresterii efectului hipoglicemiant. Furosemidul, acidul etacrinic si tiofosfamidul scad efectul antihiperuricemic al alopurinolului deoarece cresc nivelul acidului uric in sange.

Precautii

Copiilor preparatul se administreaza numai in neoplazii si afectiunile congenitale ale metabolismului purinic. In timpul tratamentului se recomanda mentinerea diurezei la nivelul a cel putin 2 litri/zi si alcalinizarea urinei pentru a reduce posibilitatea precipitarii uratilor si formarii calculilor renali. In scopul reducerii riscului acutizarii artritei gutoase in debutul tratamentului se recomanda un AINS sau colchicina (0,5 mg de 3 ori pe zi).

Allopurinol (Life Pharma, Italia). Comprimate 100 mg N 50, N 100, N 250, N 500 si N 1000. Comprimate 300 mg N 28, N 100, N 250, N 500 si N 1000.

Milurit (Egis, Ungaria). Comprimate 100 mg N 50 si 300 mg N 30.

No Uric (EIPICO, Egipt). Comprimate 300 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!