Alksema

           

(ICN Alkaloida, Ungaria). Unguent 25 g in tuburi.

Compozitie: Clorhexidina 500 mg, Triamcinolon 50 mg.

Proprietati

Preparat care combina actiunea antibacteriana a Clorhexidinei cu cea antiinflamatoare a Triamcinolonului. Se utilizeaza in tratamentul topic al bolilor dermatologice inflamatorii infectate. Clorhexidina are proprietati tensioactive, lezeaza membrana celulara bacteriana si permeabilitatea ei. Actiunea antimicrobiana este bacteriostatica si bactericida. Triamcinolonul acetonid este derivat 9-alfa-fluorat al prednisolonului cu efect antiinflamator puternic.

Indicatii

Eczemele in care etiologia bacteriana sau micotica este primara sau secundara, dishidroza, intertrigourile, infectiile dermatologice in care preparatele antibacteriene sau antifungice s-au dovedit ineficiente.

Contraindicatii

Dermatozele virale si tuberculoase.

Posologie

Se aplica topic in strat subtire de 2-3 ori pe zi pe zonele lezate ale pielii. In leziunile necrotice pe tegumentul lezat mai intai se aplica un pansament cu solutie dezinfectanta pentru cateva ore, dupa care se administreaza unguentul.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Clorhexidina este incompatibila cu sapunul, din care cauza pielea trebuie spalata bine cu apa dupa sapun si apoi aplicat unguentul.

Efecte adverse

Foarte rar si numai la persoanele sensibile pot aparea rectii alergice, tulburari trofice. In tratamentul de durata, indeosebi la persoanele tinere, este posibila atrofia pielii in locul aplicarii.

Interactiuni

In tratamentul topic sunt putin probabile.

Precautii

Utilizarea indelungata pe pielea fetei este contraindicata. Aplicarea unguentului pe suprafete mari, indeosebi sub pansament, poate avea efecte sistemice nedorite. Copiilor se aplica numai in cazuri exceptionale.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!