Adenosintrifosfat de sodiu

           

Natrii adenosintriphosphas C01E B

Specialitati: Adenosintrifosfat de natriu.

Proprietati

Adenozintrifosfatul participa, prin eliberare de energie, la numeroase procese metabolice: contractia musculara, sinteza proteinelor si altor substante. Relaxeaza musculatura neteda vasculara si a organelor interne, faciliteaza transmisiunea impulsurilor nervoase ale nervului vag in ganglioni si miocard, inhiba automatismul nodulului sino-atrial si fibrelor Purkinje.

Indicatii

Distrofia si atrofia musculara (adjuvant), paroxismele de tahicardie supraventriculara, spasmele vasculare periferice (claudicatia intermitenta, boala Raynaud, trombangiita obliteranta). Stimularea travaliului. Retinopatia pigmentica ereditara.

Contraindicatii

Infarctul miocardic acut, hipersensibilitatea la preparat. Nu se administreaza concomitent cu glicozide cardiace in doze mari.

Posologie

In distrofiile musculare cate 1 ml i.m. o data pe zi primele 2-3 zile, apoi cate 1 ml de 2 ori pe zi i.m. sau 2 ml o data pe zi timp de 30-40 zile. La necesitate cura poate fi repetata dupa un repaus de 1-2 luni. In retinopatia pigmentica ereditara cate 5 ml de 2 ori pe zi la interval de 6-8 ore timp de 15 zile. Cura poate fi repetata peste 8-12 luni. In tahiaritmiile supraventriculare 1-2 ml i.v. rapid (5-10 sec). La nevoie injectia se repeta peste 2-3 min in aceiasi doza.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost descrise.

Efecte adverse

In administrarea i.m. cefalee, tahicardie, cresterea diurezei; in cea i.v. greata, hiperemia fetei, cefalee. Sunt posibile reactii alergice.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

La aparitia reactiilor adverse severe tratamentul se sisteaza.

Adenosintrifosfat de natriu (Zdorovya narodu, Ucraina). Solutie injectabila 10 mg/1 ml in fiole N 10.

Adenosintrifosfat de natriu (Dneprofarm, Ucraina). Solutie injectabila 1% 1ml in fiole N 10.

Adenosintrifosfat de natriu (Biofarma, Ucraina). Solutie injectabila 1% 1ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!