Adenosinfosfat

           

Adenosinum C01E B10

Specialitati: Adenocor, Adenosin-Ebewe.

Proprietati

Stimuleaza metabolismul miocardului, manifesta efect antiaritmic in aritmiile supraventriculare paroxistice. In administrarea i.v. rapida scade viteza conducerii A-V si normalizeaza ritmul sinusal al pacientilor cu tahicardie supraventriculara paroxistica.

Indicatii

Tahiaritmia supraventriculara paroxistica, inclusiv in sindromul Wolff-Parkinson-White, diagnosticarea diferentiata a tahiaritmiilor supraventriculare, cercetarile electrofiziologice de diagnostic (localizarea blocului A-V).

Contraindicatii

Blocul A-V de gradul II sau III (exceptand bolnavii cu pacemaker artificial).

Posologie

In tahiaritmia supraventriculara paroxistica, initiala 3 mg i.v. rapid (1-5 sec). Daca tahiaritmia persista, peste 1-2 min se administreaza inca 6 mg. In lipsa efectului, peste 1-2 min se mai introduc 12 mg. Doze mai mari nu se recomanda. In cercetarile diagnostice se recurge la aceiasi schema pana la obtinerea informatiei diagnostice.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Preparatul se inactiveaza in organism foarte usor si relativ repede..

Efecte adverse

Ameteli, cefalee, anxietate, tulburari ale vederii, dureri cardiace, tahicardie sau bradicardie, bloc A-V de diverse grade, greata, dispnee, hiperventilare, la unii astmatici pot aparea crize de bronhospasm, flush, perspiratie, dureri in regiunea mainilor, spatelui, gatului, gust metalic.

Interactiuni

Dipiridamolul creste efectul adenozinei. Teofilina, cafeina si alti derivati de xantina scad efectele adenozinei.

Precautii

Preparatul se utilizeaza numai in conditii spitalicesti cu monitorizarea ritmului cardiac. In aparitia blocului A-V dozele ulterioare nu trebuie sa o depaseasca pe cea initiala. In timpul sarcinii preparatul se administreaza numai dupa indicatii vitale. Nu se recomanda copiilor.

Adenocor (Sanofi-Winthrop, Franta). Solutie injectabila 6 mg/2 ml in fiole N 6.

Adenosin Ebewe (Ebewe Pharmaceuticals, Austria). Solutie injectabila 6 mg/2 ml in fiole N 6.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!