Actovegin

           

(Nycomed Austria, Austria).

Compozitie: Hemoderivat deproteinizat din sange de vitei cu peptide oligomoleculare si derivati de acizi nucleici.

Prezentare

  • Solutie injectabila 80 mg/2 ml N 25, 200 mg/5 ml si 400 mg/10 ml in fiole N 5.
  • Unguent 5%-20 g in tuburi,
  • Crema 5%-20 g in tuburi,
  • Gel 20%-20 g in tuburi.
  • Gel oftalmic 20% in tuburi a 5 g.

Proprietati

Stimuleaza metabolismul celular prin cresterea transportului transmembranar al glucozei si oxigenului, concentratiei ATP si a resurselor energetice ale celulei, efect extrem de important in conditii de hipoxie sau regenerare. Amelioreaza circulatia sanguina.

Indicatii

Insuficienta circulatiei cerebrale, ictusul cerebral ischemic; traumele cerebrale; tulburarile circulatorii periferice; angiopatiile; leziunile trofice asociate cu varicozitati venoase ale membrelor inferioare; ulcerele de diversa provenienta; decubitusurile; combustiile; profilaxia si tratamentul leziunilor actinice; leziunile corneene si ale sclerei de diversa geneza.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In administrarea parenterala doza initiala este de 10-20 ml i.m. sau i.v., apoi 5 ml i.v. lent sau i.m. o data pe zi sau de cateva ori pe saptamana. In perfuzia i.v. se utilizeaza solutia respectiva sau se diluiaza 10-20 sau 50 ml solutie injectabila in 200-300 ml solutie de glucoza sau ser fiziologic, viteza 2-3 ml/min, o data pe zi, in total 10-20 perfuzii. Administrarea locala: gelul este destinat pentru tratamentul ranilor si ulcerelor deschise ale pielii, se aplica o data pe zi, in ulcerele zemuinde - de cateva ori pe zi. Crema se aplica pentru accelerarea epitelizarii ranilor si ulcerelor, inclusiv zemuinde, sau profilaxia decubitusurilor sau leziunilor actinice. Unguentul se utilizeaza dupa tratamentul cu gel sau crema si in profilaxia decubitusurilor. Gelul oftalmic - cate o picatura de gel direct din tub in sacul conjunctival de 2-3 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Urticarie, congestie, hiperhidroza, febra; prurit, iritatie in locul aplicarii gelului, cremei sau unguentului. In tratamentul oftalmic - lacrimatie, congestia sclerelor.

Interactiuni

Nu au fost stabilite.

Precautii

Se recomanda testarea sensibilitatii pacientului la preparat. In administrarea parenterala sunt posibile rectii anafilactice. I.m. se administreaza pana la 5 ml (are proprietati hipertone). In administrarea i.v. se recomanda controlul metabolismului hidro-electrolitic. Sarcina si lactatia (numai in cazuri exceptionale).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!