Acitretin

           

Acitretinum D05B B02

Specialitati: Neotigason.

Proprietati

Analog aromatic de sinteza al acidului retinoic. Normalizeaza procesele de proliferatie, diferentiere si keratinizare ale epidermului in psoriazis printr-un mecanism inca necunoscut. Este forte liposolubil si patrunde usor in toate tesuturile, depaseste toate barierele biologice, inclusiv placentara si mamara. Are proprietati teratogene exprimate. Se retine in organism timp foarte indelungat si dupa cura de tratament se impune contraceptia timp de 2 ani.

Indicatii

Formele grave de psoriazis, inclusiv eritrodermia psoriazica, psoriazisul pustulos localizat sau generalizat, ichtioza congenitala grava, keratodermiile palmo-plantare, boala Darier, alte afectiuni grave de keratinizare rezistente la alte metode de tratament.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat sau la alte retinoide, insuficienta hepatica sau renala severa, hiperlipidemia exprimata. Sarcina este o contraindicatie absoluta impusa de proprietatile teratogene ale tretinoinului. Femeile de varsta reproductiva pot utiliza preparatul numai in conditiile unei contraceptii sigure incepand cu 1 luna pana la debutul tratamentului, pe toata perioada lui si 2 ani dupa cura de tratament.

Posologie

Adulti, initiala 25 mg (o capsula de 25 mg) sau 30 mg (3 capsule a 10 mg) o data pe zi in timpul mesei timp de 2-4 saptamani. Doza de intretinere depinde de eficacitatea clinica si toleranta, dar, de regula, este egala cu 30 mg/zi (in unele cazuri pana la 75 mg/zi) timp de inca 6-8 saptamani. In afectiunile keratinizarii 20 mg/zi (pana la 50 mg/zi). In utilizarea concomitenta si a altor preparate, doza acitretinului poate fi redusa. Tratamentul topic nu influenteaza actiunea sistemica a acitretinului. Copii, initiala 0,5 mg/kg/zi (pana la 1 mg/kg/zi, dar nu mai mult de 35 mg/zi), doza de intretinere este egala cu doza minima efectiva.

Supradozare

Cefalee, ameteli. Tratament: Suspendarea tratamentului.

Efecte adverse

In debutul tratamentului se poate observa acutizarea bolii. Efectele adverse se aseamana cu hipervitaminoza A: uscaciunea buzelor, cheilita, uscaciunea si inflamatia mucoaselor si epiteliilor de tranzitie, conjunctivita, hemoragii nazale, intoleranta la lentilele de contact, rar ulcere corneene. Uneori stomatita, gingivita, vulvovaginite cu Candida albicans. Descuamarea palmelor si plantelor, paronichie, caderea parului, cefalee, scaderea vedrii crepusculare, dureri musculare si osteo-articulare. Hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie indeosebi la obezi, diabetici si alcoolici. Hepatita. Hiperostoza coloanei vertebrale, calcinoza tesuturilor moi in tratamentul indelungat sau cu doze mari.

Interactiuni

Tetraciclinele cresc riscul maririi tensiunii intracraniene, Metotrexatul si Etretinatul cresc efectul hepatotoxic, Preparatele vitaminei A sunt contraindicate deoarece cresc toxicitatea acitretinului. Acitretinul scade efectul contraceptiv al progesteronului.

Precautii

Pacientii tratati cu acitretin nu pot fi donatori de sange, deoarece este mare riscul ca acesta sa fie introdus unei femei gravide. A se monitoriza functiile hepatice toata perioada tratamentului (prima luna o data in 1-2 saptamani, apoi trimestrial), nivelul lipidemiei si colesterolemiei la persoanele obeze, diabetici, alcoolici). Femeile de varsta reproductiva trebuie sa evite, pe cat posibil, utilizarea acitretinului, dat fiind riscul enorm al malformatiilor in cazul cand devin gravide.

Neotigason (F. Hoffmann - La Roche, Elvetia). Capsule 10 mg si 25 mg N 30 si N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!