Acid tranexamic

           

Acidum tranexamicum B02A A02

Specialitati: Exacyl.

Proprietati

Intra in competitie cu lizina centrului activ al enzimelor proteolitice, inclusiv al fibrinolizinei (plasminogen) si activatorilor ei. Are actiune similara cu a acidului aminocaproic, insa de 10 ori mai puternica.

Indicatii

Hemoragiile cauzate de activarea fibrinolizei, inclusiv si in tratamentul cu fibrinolitice, menoragiile si metroragiile, hemoragiile gastrointestinale, hematuria din portiunile inferioare ale tractului urinar (adenomul de prostata, neoplaziile maligne ale vezici urinare si prostatei, calculoza renala); hemoragiile postoperatorii din prostata si tractul urinar, hemoragiile postoperatorii O.R.L. Se recomanda pacientilor cu hemofilie in cure de scurta durata (2-8 zile) pentru prevenirea sau reducerea hemoragiilor si a necsitatii in terapia substitutiva in timpul si dupa extractiile dentare.

Contraindicatii

Trombozele, insuficienta renala severa. Sarcina si lactatia. Pacientii cu hemoragii subarahnoidale (poate provoca edem si infarct encefalic).

Posologie

Adulti 2-3 g/zi p.o. sau i.v. in 2-3 prize, copii 20 mg/kg/zi.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate. Simptomele posibile ar fi greata, varsaturile, hipotensiunea ortostatica si/sau hipotensiunea.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, ameteli, leziuni cutanate.

Interactiuni

Urokinaza, hipertensivele (norepinefina, desoxiepinefrina), benzilpenicilina, teraciclinele, dipiridamolul, diazepamul cresc riscul hemoragiilor.

Precautii

In insuficienta renala doza se reduce proportional cu clearance-ul creatininei. In hematurie exista iminenta anuriei provocate de cheagurile intraureterale.

Exacyl (Sanofi-Winthrop, Franta). Comprimate 250 mg si 500 mg N 20. Solutie buvabila 1000 mg/10 ml in fiole N 5. Solutie injectabila 500 mg /5 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!