Acid tioctic

           

Acidum tiocticum A16A X01

Specialitati: Thioactacid 200, Thioactacid 600, Thioactacid 100 T, Thioactacid 600 T.

Proprietati

Acidul tioctic sau alfa-lipoic este un antioxidant endogen care leaga radicalii liberi. Este coenzima a unor complexe plurienzimatice mitocondriale.

Indicatii

Afectiunile sensibilitatii in polineuropatia diabetica.

Contraindicatii

Lactatia, hipersensibilitatea la acidul alfa-lipoic.

Posologie

Intern cate 200-600 mg o data pe zi. Comprimatele se inghit intregi cu putina apa. I.m. sau i.v. 3-6 fiole Tioactacid 100 T sau 2 fiole Tioactacid 250 T, sau 1 fiola Tioactacid 600 T. In debutul tratamentului se recomanda administrarea in perfuzie i.v. lenta 150-300 mg acid alfa-lipoic de 2 ori pe zi diluat in solutie salina isotona timp de 2-4 saptamani.

Supradozare

Greata, varsaturi, cefalee. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

In administrarea rapida creste tensiunea intracraniana, poate inhiba respiratia, fenomene care trec rapid. In unele cazuri s-au observat convulsii si diplopie dupa administrarea i.v. In locul injectarii i.v. pot aparea urticarie, eczema. Sunt posibile reactii alergice pana la soc anafilactic. In administrarea interna sunt posibile reactii alergice cutanate.

Interactiuni

Intra in reactie cu complexele unore metale, de ex. cisplatinul. Cu zaharul si fructoza formeaza compusi insolubili. Este incompatibil cu solutiile de glucoza, solutia Ringer si solutiile care intra in reactie cu SH-grupele sau puntile disulfidice.

Precautii

Probleme deosebite nu se prevad. In debutul tratamentului polineuropatiei creste sensibilitatea, care se manifesta prin parestezie, datorita proceselor regenerative stimulate de preparat.

Thioactacid 200/600 (ASTA Medica, Germania). Comprimate filmate 200 mg si 600 mg N 30 si N 100.

Thioactacid T 100/600 (ASTA Medica, Germania). Solutie injectabila 25 mg/ml in fiole a 4 ml si 24 ml N 10 si N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!