Acid tiludronic

           

Acidum tiludronicum M05B A05

Specialitati: Skelid.

Proprietati

Bifosfonat pentru tratamentul osteoporozei. Scade resorbtia oaselor si favorizeaza depunerea sarurilor de calciu in ele, cresterea masei scheletului datorita inhibitiei activitatii osteoclastelor, a diferentierii lor si a celulelor predecesoare. Bifofsfonatii manifesta afinitate chimica pentru hidroxiapatita care constituie partea minerala amorfa a oaselor, se depun in tesutul osos, indeosebi in locurile osteogenezei active unde se pastreaza timp indelungat si dupa suspendarea tratamentului.

Indicatii

Boala Paget (osteodistrofia deformanta), osteoporoza.

Contraindicatii

Boala Paget in copilarie, insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min), hipersensibilitatea la bifosfonati.

Posologie

Cate 400 mg o data pe zi cu 2 ore pana la sau 2 ore dupa masa cu apa sau suc de fructe timp de 3 luni. Dupa un repaus de 6 luni este posibila o a doua cura de 3 luni.

Supradozare

Hipocalciemie, afectiuni renale. Tratament: lavaj gastric, saruri de calciu i.v., terapie simptomatica a insuficientei renale.

Efecte adverse

Ameteli, cefalee, astenie. Greata, dureri epigastrice, diaree (dependente de doza preparatului). Eruptii cutanate.

Interactiuni

Antiacidele, sarurile de calciu, indometacina scad absorbtia digestiva a acidului tiludronic (in necesitatea tratamentului concomitent cu aceste preparate se va respecta un interval de 2 ore intre prizele lor). Acidul acetilsalicilic si diclofenacul nu modifica efectul acidului tiludronic.

Precautii

Insuficienta renala (clerance-ul creatininei 30-90 ml/min). Inainte de tratamentul cu acid tiludronic se va reduce hipocalciemia si deficitul de vitamina D. Pe tot parcursul tratamentului cu acid tiludronic se vor administra, concomitent, doze suficiente de calciu si vitamina D. A se evita tratamentul concomitent cu preparate care afecteaza mineralizarea oaselor.

Skelid (Sanofi-Winthrop, Franta). Comprimate 200 mg N 28.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!