Acid tiaprofenic

           

Acidum tiaprofenicum M01A E11

Specialitati: Surgam.

Proprietati

Analgezic antipiretic nesteroidian cu proprietati antiinflamatorii. Mecanismul actiunii consta in inhibitia ciclooxigenazei si sintezei prostaglandinelor. Inhiba agregatia plachetara.

Indicatii

Artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, osteoartroza, diverse boli si leziuni ale tesuturilor periarticulare (capsulita, bursita, epicondilita, fibrozita s.a.); durerile in partea inferioara a spinarii; sindromul algic postoperator.

Contraindicatii

Ulcerul gastric si duodenal evolutiv sau in antecedente, astmul bronsic, in special provocat de AINS, hipersensibilitatea la tiaprofen in antecedente, insuficienta hepatica si/sau renala severa.

Posologie

300 mg de 2 ori pe zi in timpul meselor.

Supradozare

Simptome specifice nu se cunosc. Tratament: Lavaj gastric, terapie simptomatica.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, epigastralgii, diaree, hemoragii gastro-intestinale. In unele cazuri modificari ale probelor hepatice. Prurit, urticarie, eruptii, purpura, eritem polimorf, eruptii buloase, fotosensibilizare. Accese de astm bronsic, in special la persoanele sensibile la AINS. Acufene, ameteli. Retentie de sodiu si apa. Astenie cu hipotensiune, trombocitopenie.

Interactiuni

Creste concentratia fractiei plasmatice libere a anticoagulantelor indirecte (antagonisti ai vitaminei K), sulfamidelor, sulfonilureelor (antidiabetice orale), fenitoinei. Dozele lor trebuiesc ajustate.

Precautii

Pacientii cu insuficienta hepatica, renala sau cardiaca, hipertensiune arteriala, ciroza hepatica, sindrom nefrotic, alte boli renale, tratamentul cu diuretice, varstnicii. Nu se recomanda in primul si ultimul trimestre ale sarcinii si in perioada lactatiei. In aparitia hemoragiei gastrointestinale tratamentul se sisteaza imediat. Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita atentie si vigilenta (ameteli posibile). In cecetarile functiei suprarenalelor tratamentul se suspenda cu 48 ore inainte.

Surgam (Roussel Uclaf, Franta). Comprimate 300 mg N 40.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!