Acid salicilic

           

Acidum salicylicum D01A E12

Specialitati: Solutie alcoolica de acid salicilic.

Proprietati

In concentratii mici (2-5%) are actiune keratoplastica, stimuland regenerarea epidermului, iar in concentatii mari (10-20%) actiunea este keratolitica. Mecanismul actiunii este atribuit dizolvarii substantei liante intercelulare dupa care urmeaza descuamarea stratului cornos al epidermului. Inhiba secretia glandelor sudoripare si sebacee. Are efect antibacterian si antifungic moderat. Intra in componenta unor preparate combinate (Belosalic). Intra in componenta coajei de salcie, Salix alba L., sub forma de glicozid (salicina), din care a fost obtinut pentru prima oara si de la care si-a primit numele (salix, salicis).

Indicatii

Indepartarea excesului de keratina in seboree, acnea vulgara, eczema cronica, diskeratoze (keratosis palmaris, keratosis plantaris, keratosis pilaris, pityriasis rubra pilaris), psoriazis (inclusiv al corpului, scalpului, palmelor si talpilor), ichtioza, veruci, calozitati.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, varsta sub 2 ani.

Posologie

Preparatul se aplica topic pe portiunile lezate de 2-3 ori pe zi.

Supradozare

Simptome de salicilism (greata, voma, ameteli,acufene sau surditate, letargie, hiperpnee, diaree, dereglari psihice), indeosebi daca se aplica pe suprafete extinse, in doze excesive, timp indelungat sau la pacientii sub 12 ani si cei cu insuficienta renala sau hepatica. Tratamentul consta in suspendarea aplicarii preparatului, administrarea de lichid pentru a grabi excretia urinara. In caz de necesitate se administreaza hidrocarbonat de sodiu (p.o. sau i.v.) pentru alcalinizarea urinei.

Efecte adverse

Eritem excesiv si descuamare.

Interactiuni

Creste efectul anticoagulantelor si antidiabeticelor.

Precautii

A se evita contactul cu ochii si mucoasele.

Acid salicilic (Farmaco, Moldova). Solutie alcoolica 1% 40ml in flacoane.

Solutie alcoolica de acid salicilic (Farmaco, Moldova). Solutie alcoolica pentru uz extern 1% si 2%-40 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!