Acid pipemidic

           

Acidum pipemidicum G04A B03

Specialitati: Palin, Pimidel, Pipemidic acid, Urotractin.

Proprietati

Activ fata de bacteriile gram-negative: Escherichia coli, Enterobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp., Proteus spp., Klebsiella spp., inclusiv rezistente la antibiotice si sulfamide. Pseudomonas aeruginosa si bacteriile gram-pozitive sunt rezistente la acidul oxolinic, exceptand Staphylococcus aureus. Se absoarbe digestiv, se metabolizeaza partial in ficat si se excreta rapid cu urina, in care creaza concentratii bactericide. Inhiba sinteza ADN bacterian.

Indicatii

Infectiile acute si cronice ale tractului urinar (pielonefrita, uretrita, cistita, cistopielita, pielita postnatala), adenomul de prostata (adjuvant), prostatita, gonorea rezistenta la alte antibacteriene.

Contraindicatii

Insuficienta renala (clearance-ul creatininei sub 10 ml/min) si hepatica severa, sarcina (trimestrele I si III), varsta copilariei (pana la 14 ani), hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

400 mg (in unele cazuri 600 mg) de 2 ori pe zi timp de 10 zile de dorit dupa mese. In infectiile cronice si recidivante durata tratamentului poate fi mai mare, in functie de starea clinica a pacientului. In infectiile urinare acute la femei se administreaza, concomitent, si in supozitoare vaginale pentru noapte.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greata, voma, diaree, reactii alergice sub forma de eruptii cutanate.

Interactiuni

Preparatele alcalinizante maresc concentratia preparatului in urina si, implicit, eficacitatea lui.

Precautii

Preparatul fotosensibilizeaza pielea. Pacientul trebuie sa se pazeasca de razele ultraviolete pentru a evita riscul dermatitei buloase. Se recomanda a se consuma mult lichid pe toata perioada tratamentului.

Palin (Lek, Slovenia). Comprimate filmate 400 mg N 20. Capsule 200 mg N 20. Supozitoare vaginale 200 mg N 10.

Pimidel (KRKA, Slovenia). Capsule 200 mg N 20.

Pipemidic acid (Life Pharma, Italia). Capsule 400 mg N 20, N 100, N 250, N 500 si N 1000.

Urotractin (Laboratoires Thissen, Belgia). Capsule 400 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!