Acid nicotinic

           

Acidum nicotinicum C10A D02, C04A C01

Specialitati: Acid nicotinic.

Proprietati

Acidul nicotinic sau niacina este o vitamina hidrosolubila din complexul B (vitamina PP). Intra in coponenta coenzimelor NAD (nicotinamid-adenin-dinucleotid) si NADP (nicotinamid-adenin-dinucleotid fosfat), participa la metabolismul lipidelor, aminoacizilor, purinelor, glicogenoliza si respiratia tisulara. Acidul nicotinic (dar nu si nicotinamida) scade nivelul LDL (Low-density Lipoproteins), colesterolului si trigliceridelor in sange care sunt un factor de risc al bolii coronariene, apolipoproteinei B, principalul component al LDL (Low-density Lipoproteins) si VLDL (Very Low-density Lipoproteins) care sunt transportoarele colesterolului in sange si lipoproteinei A, o forma varianta a LDL asociata cu riscul bolii coronariene. Descreste esterificarea hepatica a trigliceridelor. Reduce concentratia fibrinogenului plasmatic si creste nivelul activatorului tisular al plasminogenului. Acesta inhiba lipazele tesutului adipos. Dilata vasele periferice.

Indicatii

Profilaxia si tratamentul pelagrei; bolile hepatice (hepatitele acute si cronice, cirozele), gastro-intestinale (gastrite, enterocolite, colite), spasmele vasculare, ateroscleroza. Ictusul ischemic (adjuvant). Ulcerele si ranile trenante.

Contraindicatii

:Hemoragiile areteriale, glaucomul, diabetul zaharat (dozele mari), guta, hipotensiunea arteriala, ulcerul peptic activ, afectiunile hepatice, hipersensibilitatea la acid nicotinic.

Posologie

In profilaxia pelagrei, adulti peroral 15-25 mg/zi, copii 5-20 mg/zi. In tratamentul pelagrei, adulti cate 100 mg p.o. de 2-4 ori pe zi timp de 15-20 zile sau parenteral cate 10 mg 1-2 ori pe zi timp de 10-15 zile, copii cate 5-50 mg de 2-3 ori pe zi p.o. In ictusul ischemic 10 mg/zi i.v. In tratamentul hipercolesterolemiei si hipertrigliceridemiei cate 1-2 g de 2-3 ori pe zi. In debut 0,5 g seara dupa cina. Dozele si frecventa administrarii se ajusteaza gradual in functie de efectul obtinut asupra nivelului plasmatic al LDL-colesterolului sau trigliceridelor.

Supradozare

Vasodilatare, senzatie de caldura, hipotensiune arteriala. Tratament suportiv.

Efecte adverse

Rectii alergice si anafilactice, senzatie de caldura, inrosirea fetei si gatului, cefalee, fibrilatie atriala si alte aritmii (tahicardie), hiperglicemie (toleranta scazuta la glucide), hiperuricemie si guta, mialgii, greata si varsaturi, ulcer peptic, icter, acanthosis nigricans, xerodermie, prurit.

Interactiuni

Lovastatina si alte hipolipidemiante inhibitoare de HMG-Co A reductaza cresc riscul miopatiei si rabdomiolizei, chenodiolul si ursodiolul ii scad efectul. Creste efectul ganglioplegicelor si hipotensivelor. Acidul acetilsalicilic creste clearance-ul metabolic al acidului nicotinic. Alcoolul mareste riscul bufeurilor de caldura si a pruritului.

Precautii

Alergia la acidul nicotinic. Diabetul zaharat, guta, bolile hepatice si renale, inclusiv bolile hepatice in antecedente, ulcerul peptic evolutiv, angina pectorala instabila, in special daca se trateaza cu nitrati, beta.blocante sau antagonisti ai calciului. Pe toata perioada tratamentului a se abtine de la fumat si consumul de alcool.

Acid nicotinic (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 1%-1 ml in fiole N 10. Compozitie: Acid nicotinic 10 mg, Apa injectabila ad 1 ml.

 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!