Acid micofenolic

           

Acidum mycophenolicum L04A A06

Specialitati: Cellcept.

Proprietati

Acidul micofenolic (AMF) este un puternic, selectiv, necompetitiv si reversibil inhibitor al inozin-monofosfat-dehidrogenazei, stopand sinteza nucleotidelor guanozinice fara a se incorpora in ADN-ul sintetizat de novo. Deoarece T- si B-limfocitele sunt dependente, in proliferarea lor, de sinteza de novo a purinelor, AMF exercita un puternic efect citostatic asupra limfocitelor. Prelungeste viabilitatea transplantelor de rinichi, inima, ficat, intestin, membre, insulelor pancreatice si maduvei osoase.

Indicatii

Profilaxia rejectiei transplantelor alogene (concomitent cu ciclosporina si corticosteroizi).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Cate 1000 mg de 2 ori pe zi (2 g/zi,) pe stomacul gol, concomitent cu ciclosporina si corticosteroizi. Tratamentul incepe peste 72 ore dupa transplantarea organului. In insuficienta renala doza se reduce la jumatate.

Supradozare

Greata, voma, diaree, neutropenie. Tratament: Colestiramina p.o.

Efecte adverse

Voma, diaree, leucopenie, septicemie.

Interactiuni

Creste concentratia serica a aciclovirului si ganciclovirului datorita competitiei pentru excretia renala, antiacidele cu magneziu si aluminiu reduc absorbtia acidului micofenolic (nu trebuie administrate simultan), colestiramina leaga micofenolatul in intestin si-i reduce recirculatia enterohepatica. Probenecidul reduce excretia renala a acidului micofenolic si-i creste concentratia serica.

Precautii

Bolile gastrointestinale (creste incidenta ulceratiilor, hemoragiilor, perforatiilor), insuficienta renala. A nu se administra concomitent cu azatioprin sau colestiramina.

Cellcept (F. Hoffmann-La Roche, Elvetia). Comprimate filmate 500 mg N 50 si N 100.

 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!